Vuoden turhake on korjauskelvoton elektroniikka

Suomen luonnonsuojeluliiton aikakauslehti on valinnut vuoden 2019 turhakkeeksi korjauskelvottoman elektroniikan. Esimerkiksi nykyiset älypuhelimet vaihdetaan yleensä 2–3 vuoden välein, eikä laitteita valmisteta Suomen Luonto-lehden mukaan edes kestämään. Äänestyksessä turhakkeiksi oli ehdolla myös 5G ja 5G:n säteily.

Älypuhelinteollisuus tuo uusia malleja markkinoille monta kertaa vuodessa ja tuotteita markkinoidaan tehokkaastii. Tämä saa kuluttajalla jo käytössä olevan laitteen vaikuttamaan vanhentuneelta, vaikka siinä ei olisi mitään vikaa. Laitteen korjaaminen on usein tehty hankalaksi ja tuotteen hintaan nähden kalliiksi.

“Tällä valinnalla haluamme kiinnittää huomioita monien elektronisten laitteiden todella lyhyeen käyttöikään. Korjauskelvottomuuden taustalla ovat sekä kuluttajien osto- ja kierrätystottumukset että valmistajien ratkaisut, jotka edistävät tuotteiden lyhytikäisyyttä”, sanoo Suomen Luonnon päätoimittaja Heikki Vasamies.

Tutkija Anna Härri Eettisen kaupan puolesta -yhdistyksestä sanoo, että myös kuluttajien mieltymykset voivat vaikuttaa laitteiden korjattavuuteen.

”Ohuiden ja kevyiden kännyköiden ja läppärien kierrätettävyys, korjattavuus ja uudelleenkäyttö saattavat hankaloitua, kun komponentit on pakattu tiiviisti toisiinsa”, Eettise kaupan -yhdistyksen Härri perustelee.

Edistysaskel on kuitenkin, että EU valmistelee kiertotaloussuunnitelmaan pohjautuvaa säädöspakettia, jonka mukaan vuoteen 2021 mennessä kaikkien myynnissä olevien sähkölaitteiden pitäisi olla korjattavissa, ja niihin pitäisi löytyä varaosia.

Jo nyt nämä määräykset koskevat muun muassa valaisimia ja tiskikoneita.

Jos elektroniikkalaitteesta haluttaisiin tehdä ekologisesti kestävä, se vaatisi  Härrin mukaan nykyistä johdonmukaisempaa suunnittelua ja koko tuotteen elinkaaren ajattelua. Siinä tulisi huomioida niin valmistusvaiheen kuin käytönkin energiankulutus, hiilijalanjälki ja materiaalivirrat, mutta ennen kaikkea tuotteen kestävyys käytössä, korjattavuus ja kierrätettävyys.

Nykyistä ekologisempi tulevaisuus voisi pitää Eetisen kaupan yhdistyksen Härrin mukaan myös laitteiden leasingpalveluita, panttijärjestelmiä sekä nykyisen voimassaolevan tuottajavastuun laajentamista.

”Laajennetussa tuottajavastuussa mietittäisiin uudestaan se, kuka tuotteen omistaa ja vastaa esimerkiksi sen kierrätyksestä. Omistajuus voisi siirtyä kuluttajalta laitteen valmistajalle”, sanoo Eettisen kaupan yhdistyksen Härri.

Korjauskelvoton elektroniikka on 20. Vuoden turhake. Suomen Luonnon toimitus valitsee Vuoden turhakkeen lukijoiden ehdotuksista. Aiheesta kertova artikkeli on julkaista 12.12.2019 ilmestyneessä Suomen Luonnossa n:o 10/2019.

Lisää: Tässä kaikki lukijoiden ehdottamat kuluvan vuoden turhakkeet (LINKKI). Lisäksi tänään ilmestyvä Suomen Luoto -lehti pyytelee myös kokemuksia korjauskelvottomasta elektroniikasta (LINKKI).