Naisia haetaan koodareiksi uusin keinoin

Ohjelmistoala on lähtenyt aktiivisesti hakemaan apua työvoimapulaan naisista. On syntynyt koodauskouluja, #mimmit koodaa hanke ja paljon uusia koulutusmahdollisuuksia. Alkuviikosta Nixu kertoi ilmaisesta tietoturvakoulutuksesta ja nyt Jyväskylän yliopisto esittelee uuden IT-oppimateriaalinsa peruskouluun – tytöille ja pojille.

Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnassa kehitetty digitaalinen oppimateriaali, Linkki, on suunnattu peruskoulun 7.–9. vuosiluokille tieto- ja viestintäteknologian opetukseen. Linkki soveltuu sekä tuntikohtaiseksi oppimateriaaliksi, mutta myös oppilaan omatoimisen opiskelun tueksi.

Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnassa yliopistonopettaja Antti Ekonoja oli aikanaan osana väitöstyötään työstänyt digitaalista opetusmateriaalia tieto- ja viestintätekniikan opetukseen. Vuonna 2012 kehitetty materiaali oli kuitenkin vuosien mittaan osiltaan vanhentunut.

Syksyllä 2018 materiaalia ryhdyttiin päivittämään ja kehittämään osana opiskelijaprojektia. Yhdessä koulutusteknologian maisteriopiskelijoiden kanssa monipuolisen oppimateriaalin kehitystyö saatiin päätökseen loppuvuodesta 2019.

Lopputuloksena syntyi digitaalinen oppimateriaali, jonka uskotaan hyödyttävän opettajia ja opiskelijoita etenkin perusopetuksen yläluokilla.

Materiaalia löytyy sekä opinnoissa ja työelämässä tarvittavien perusohjelmien hallintaan kuin myös verkkosivujen rakentamiseen ja ohjelmointiin. Oppisisältöjä löytyy lisäksi kuvien ja videoiden editoimiseen ja tuottamiseen. Materiaali on jaossa CC-lisenssillä.

Naisista tietoturvaosaajia

Alkuviikosta tietoturvayhtiö Nixu kertoi aloittavansa Future Female-verkoston ja Helsec-yhdistyksen kanssa ilmaiset kyberturva-alan koulutukset.  Ohjelmaan valitaan 40 koulutettavaa, jotka ovat joko alasta kiinnostuneita tai mahdollisesti työskentelevät jo alalla.

Tammikuussa 2020 alkava ohjelma sisältää kuusi tapaamiskertaa tammi-kesäkuussa. Englanninkielisen koulutusohjelman aiheita ovat mm. virtuaalikoneet, penetraatiotestaus, julkisten lähteiden tiedustelu, forensiikka sekä poikkeustilanteiden hallinta.

Lisää: #mimmit koodaa -uutiset (LINKKI), Elements of AI -tekoälyverkkokoulutus (LINKKI), Jyväskylän yliopiston Linkki-oppimateriaalisivusto (LINKKI) ja hakemuslinkki naisten tietoturvakoulutushankkeeseen (LINKKI).

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2019/