Uusi keino huijata lämpökameroita

Lämpökameroiden huijaaminen ei ole uusi asia. Muutaman viime vuoden aikana tutkijat ovat kehittäneet grafeenista ja mustasta piistä valmistettuja materiaaleja, jotka leikkivät sähkömagneettisella säteilyllä ja piilottavat myös esineitä infrapunakameroilta. Uusin verkkovideollakin esiteltävä keino tukehduttaa kohteesta tulevan lämpötilatiedot.

Infrapunakamerat tunnistavat ihmiset ja muut esineet niiden emittoiman lämmön avulla. Nyt tutkijat ovat löytäneet erään materiaalin piilevän kyvyn piilottaa kohde peittämällä sen paljastavat lämpöominaisuudet.

Materiaalista tekee erityisen sen kvanttiluonne – ominaisuudet, joita klassinen fysiikka ei voi selittää. Tutkimus on askel lähemmäksi kvanttimateriaalien potentiaalien vapauttamista.

Tutkimuksen tekivät Wisconsin-Madisonin, Harvardin ja Purduen yliopistojen, MIT:n ja Brookhaven laboratorion tutkijat ja insinöörit.

Suurimmalle osalle kiintoaineista lämpöä emittoiva teho kasvaa monotonisesti lämpötilan kanssa suhteessa yksi-yhteen, mikä mahdollistaa sovellukset, kuten infrapunakuvauksen ja kosketuksettoman lämpötilamittauksen.

Mutta nyt kehitetty menettely tukahduttaa kohteesta tulevan lämpötilaa koskevan informaation. Löytö ei riko mitään fysiikan lakeja, mutta ehdottaa, että nämä lait saattavat olla joustavampia kuin perinteisesti ajatellaan.

Lisää: Nanobitteja (LINKKI), tiedoteuutinen (LINKKI) ja tutkijoiden tiedeartikkeli (LINKKI) ja Youtube-video (LINKKI).