Lisätty todellisuus avuksi avaruuteen – VTT kehitti ESA:lle

VTT on kehittänyt Euroopan avaruusjärjestö ESA:lle lisättyä todellisuutta (AR) hyödyntävän työkalun, jota voidaan käyttää astronauttien koulutukseen avaruuslennolla. Videolla esiteltävästä AR-tekniikasta on hyötyä myös maanpinnalla tehtäviin korjaustöihin.

VTT:n työkalun tekee ainutlaatuiseksi lisätty todellisuus eli AR (augmented reality), jonka avulla astronautti saa ohjeet tekstinä, kuvina ja puheena Microsoft HoloLens-AR-laseihinsa.

Nuoli osoittaa esimerkiksi suoraan huollettavassa laitteessa näkyvää vipua ja näyttää, mihin suuntaan sitä on käännettävä. Astronautti voi myös hakea AR-laseihinsa tiedot laitteen huoltohistoriasta ja tilasta, jota seurataan niin avaruudessa kuin maassakin.

VTT on jo luonut jo tulevaisuusskenaarion, jossa astronautit voivat harjoitella esimerkiksi Mars-mönkijän huoltoa aidon kaltaisessa ympäristössä.   Astronautit voivat työkalun avulla myös harjoitella huoltoa ja korjausta avaruuslennon aikana.

VTT:n työkalua voidaan hyödyntää VTT:n johtavan tutkija Kaj Helinin mukaan avaruuden lisäksi muissakin vaativissa, turvallisuuden tai talouden kannalta kriittisissä huolto- ja asennustehtävissä, esimerkiksi kaivoksissa, paperitehtaissa ja ydinvoimaloissa.

VTT ja ESA ovat tehneet tiivistä yhteistyötä toistakymmentä vuotta. Tuoreimmassa, syyskuussa alkaneessa projektissa AR-työkalu liitettään ESA:n kehitteillä olevaan koulutus- ja käyttöjärjestelmään.  Yhteistyössä on mukana irlantilainen SKYTEK, joka kehittää ESAn astronauttien koulutus- ja opastusjärjestelmää, mobiPV:tä.

Lisää: VTT:n AR-työkalun esittelyvideo (LINKKI) ja muita AR-silmikkouutisia  Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Kuva: 27.4.2017 uutinen VTT:n vetämästä ESA-projektista (LINKKI)