Tehokkaampi aurinkokenno yhdistelmämateriaaleista

Eurooppalaisen Graphene Flagship -ohjelman tutkijat ovat yhdistäneet grafeenia tandem-perovskiitti-piin aurinkokennoihin. Tuloksena on peräti 26,3 prosentin hyötysuhde. Lisäksi on kehitetty kustannustehokkaampi tuotantotekniikka. joka soveltuu suurien aurinkopaneelien tuotantoon.

Graphene Flagshipin tutkijat Rooman  yliopistosta, Italian teknillisestä instituutista (IIT) ja spin-off -yhtiö BeDimensionalista ovat yhteistyössä ENEA:n kanssa onnistuneesti yhdistäneet grafeenia mekaanisesti koottuihin tandem-perovskiitti-pii-aurinkokennoihin.

Tandem-kennojen kanssa tutkijat ovat aiemmin yhdistäneet sekä piin että perovskiittien edut mutta vakaus, tehokkuus ja laajamittainen valmistus näyttivät kuitenkin edelleen kaukaiselta unelmalta.

Kahden kytkentäterminaalin arkkitehtuurit johtavat alempiin asennuskustannuksiin kuin neliterminaaliset kokoonpanot. On kuitenkin haastavaa prosessoida perovskiittikennot monoliittisesti suoraan mikrometrien tekstuureiksi ennätystehokkaiden piiheteroliitoskennojen etupinnoille.

Graphene Flagship tutkijat ovat jo aiemmin havainneet grafeenin potentiaalin energian keräämisessä. Uusin tutkimus on jälleen todiste siitä, että grafeeni ja siihen liittyvät kerrosmateriaalit mahdollistavat tehokkaampien ja kustannustehokkaampien suurialaisten aurinkopaneelien kaupallistamisen.

Kuva: Tutkijoiden tandem-kennosto kootaan mekaanisesti, jolloin ylä- ja alakennot valmistetaan erikseen ja kytketään yhteen perovskiittikennon takakontaktin ja piikennon teksturoidun ja metalloidun etukontaktin kanssa.

Lisää: Nanobitteja (LINKKI) ja tiedoteuutinen (LINKKI), tutkijoiden tiedeartikkeli (LINKKI)  ja Graphene Flagship -ohjelman uutissivu (LINKKI)

Kuva: Graphene Flagship