Dronet mukaan liikenteen digialustalle

Liikenteenohjausyhtiö Traffic Management Finland rakentaa Solitan kanssa Suomeen kaikki liikennemuodot käsittävä liikenteen ekosysteemin, jossa olisi kaupallisen ilmailun lisäksi myös miehittämättömät dronet-lennokit. Ensimmäisiä palveluita olisi tulossa jo kuluvan vuoden aikana.

Traffic Management Finlandin tavoitteena on rakentaa osana lennonvarmistuksen liiketoiminnan kehittämistä kuluttajien ja lentäjien käyttöön palveluita, jotka mahdollistavat miehittämättömän ja kaupallisen ilmailun tarpeiden yhteensovittamisen.

’’Miehittämättömien ilma-alusten yleistyminen edellyttää innovatiivisia digitaalisia ratkaisuja, jotta voimme varmistaa turvallisen lentoliikenteen ilmatilassamme’’, kertoo ANS Finlandin johtaja Pasi Nikama.  ANS Finland on osa Traffic Management Finland –yhtiötä ja  vastaa Suomen ilmatilan käytön hallinnasta sekä lentoreitti- ja lennonvarmistuspalveluista 22 lentoasemalla Suomessa.

Hankkeen ensimmäisen vaiheen tavoitteena on ottaa käyttöön drone-operaattorirekisteri yhteistyössä Traficomin kanssa 1.7.2020 voimaantulevan sääntelyn mukaisesti.

Uusi liikenteen digiprojekti koskee muun muassa miehittämättömille ilma-aluksille tarkoitetun Common Infromation Service (CIS) järjestelmän toteutusta. Myöhemmin palveluita laajennetaan muun muassa lennonsuunnitteluun ja lentoyhtiö- ja valtionilmailuasiakkaille tarjottaviin räätälöityihin palveluihin. Ilmaliikenteen tilannekuvaa on tarkoitus tarjota jo vuoden 2020 aikana.

Kuvituskuva: Droneja voidaan käyttää myös matkapuhelinverkkojen mittauksissa (LINKKI). Kuva: Centria.