Uros valitsi Elisan 5G-privaattiverkon – kehittää IoT-ratkaisuja

Oululaisen matkapuhelinkehittäjä Uroksen syntymässä oleva innovaatiokeskus hyödyntää Elisan uutta 5G-privaattiverkkoa.  Uutta verkkoa pääsevät hyödyntämään kaikki yrityksen IoT-ekosysteemin kumppanit. Tiloihin on vuoden 2020 aikana valmistumassa myös Uroksen ja Qualcommin yhteinen IoT-tekniikan innovaatiokeskus.

Tulossa oleva Uroksen ja Qualcommin perustama keskus hyödyntää ensimmäisenä Suomessa 5G-privaattiverkkoa tuotekehitykseen ja testaukseen.

Kerroimme keskuksen perustamisesta ensi kerran jo viime vuoden lokakuun uutisessa (LINKKI, uutinen). Silloin yhteistyökummaneiksi mainittiin Qualcommin lisäksi yrityksen kiinalainen yhteisyritys Thundercomm.

Privaattiverkossa on kyse pelkästään keskuksen käyttöön rajatusta mobiiliverkosta, joka takaa käyttäjilleen ennalta määritetyn verkon nopeuden sekä tarvittavan kapasiteetin.

Tulevan innovaatiokeskuksen tiloissa Uroksen eri sidosryhmät pääsevät työskentelemään yhdessä ja käyttämään 5G-privaattiverkkoa ja IoT-teknologiaa kehitystyössään.  Heitä ovat esimerkiksi startupit ja yliopistotiimit, jotka etsivät paikkaa IoT-palveluiden testaamiseen ja ratkaisujen kaupallistamiseen.

Keskuksessa tullaan etsimään ratkaisuja muun muassa tekoälyn hyödyntämiseen, puettaviin IoT-laitteisiin, robotiikkaan, älykkäisiin kaupunkeihin, drooneihin, teolliseen IoT:hen sekä kulkuneuvoihin liittyen.

Uroksen uusi Innovation Center vihitään lopuliseen käyttöön vuoden 2020 aikana, mutta jo nyt tiloissa voidaan tehdä kehitystyötä. ’’Käyttöönotto tapahtui aikataulussa, ja verkon suorituskyky on vastannut odotuksiim’’, sanoo Uroksen teknologiavastaava CTO Rauno Jokelainen.

Kuvituskuva: Elisa