Uusi MEMS-bioanturi tunnistaa koronaviruksen – viidessä minuutissa

Saksalaisen Digital Diagnostics uusi MEMS-pohjaista anturiratkaisua voidaan käyttää pian koronaviruksen nopeaan testaamiseen. Ensimmäiset prototyypit ovat saatavilla jo huhtikuun loppuun mennessä, ja ensimmäiset tuotantosarjan laitteet toukokuun puoliväliin mennessä.

Kehitetyllä viiden minuutin testillä koronavirus COVID-19 (SARS-CoV2) voidaan mitata MEMS-pohjaisilla järjestelmillä ilman aikaa vievää näytteen valmistelua. Testi perustuu mikromekaaniseen siruun integroituun ulokelevyyn, jonka nanomekaaniset jousimaiset rakenteet ovat erittäin ohuita joten ne taipuvat erittäin pienen voiman alla.

Uusi mittausrakenne tekee niistä erittäin herkkiä biokemiallisia antureita. Ulokkeet päällystetään vasta-aineiden tartuntakerroksella. Sirulle levitettäessä nämä vasta-aineet sitovat kaikkia testinesteen sisältämiä viruksia.

Kun koronavirus tarttuu kiinni keräyskerrokseen, pintajännityksen muutokset aiheuttavat ulokkeen mekaanisen taipumisen, mikä tuottaa sirulle sähköisen signaalin. Suurin etu on, että virus voidaan havaita suoraan erittäin suurella tarkkuudella.

Kaikki muut tähän mennessä tunnetut nopeat testit perustuvat vasta-aineiden havaitsemiseen. Mutta vasta-aineita ei voida havaita plasmassa kuin vasta 7-10 päivän kuluttua tartunnasta.

Lisää: Nanobitteja (LINKKI) ja  Digital Diagnosticsin tiedote (LINKKI)