Suomalaisosaamista Norjan robottiautotesteihin

Espoolainen Sensible 4 toimittaa Norjan Oslossa alkavaan pilottiprojektiin autonomisen ajamisen tekniikkaa. Pilotissa hyödynnetään Toyotan valmistamia autoja, joihin Sensible4:n ratkaisut jälkiasennetaan. Ne  mahdollistaa itsestään ajavat autot kaikenlaisissa sääolosuhteissa, mikä on tärkeää Skandinavian ankarissa sääoloissa.

Äskettäin allekirjoitettu sopimus norjalaisen joukkoliikenneoperaattori Ruterin, liikkumisen palveluyritys Holon, Toyota Motor Europen ja Sensible 4:n välillä tuo itsestään ajavat Toyotan ajoneuvot Norjaan, osaksi Ruterin seuraavaa autonomisen liikennöinnin pilottiprojektia.

“Uskomme, että voimme yhdessä tuoda älykkäämmän ja kestävämmän tavan liikkua jokapäiväiseen käyttöön”, sanoo Sensible 4:n toimitusjohtaja Harri Santamala. Yhteistyön tavoitteena on käynnistää uudenlainen joukkoliikennepalvelu Nordre Follon alueella, lähellä Osloa, ensi syksynä.

Ruterin, Holon ja Toyota Motor Europen kanssa toteutettava pilottiprojekti mahdollistaa autonomisten ajoneuvojen käytön osana joukkoliikennettä.  Kokeilussa on tarkoitus tutkia autonomisia ajoneuvoja osana Ruterin joukkoliikennejärjestelmää ja tarjota uudenlaisia liikkumispalveluja.

Ruter on jo aiemmin perustanut kaksi autonomisen ajamisen kokeilua Oslon kaupunkiin ja nyt kokeilut laajenevat harvemmin asutulle esikaupunkialueelle Skin ympäristöön. Oslon alueen joukkoliikennetoimija Ruter ja tanskalainen liikkumisen palveluyritys Holo toteuttivat ensimmäiset itsestään ajavien ajoneuvojen kokeilut Oslossa viime vuonna.

Holo on Euroopan johtava itsestään ajavien ajoneuvojen operaattori. Se on toteuttanut kokeiluja viidessä eri maassa. Holo vastaa Ruterin autonomisten ajoneuvojen jokapäiväisestä toiminnasta.

Kuvituskuva: Sensible4:n koeauto Renault Twizy (LINKKI).

Lisää: Autonomisia robottiautoja ja -busseja käsitteleviä aiempia uutisia (LINKKI)