Volvo tuo lidar-lasertutkan auton kattorakenteisiin

Volvo on asettamassa uusia turvallisuus- ja teknologiastandardeja piilaaksolaisen Luminarin kanssa. Tarkoitus on tuoda LiDAR-lasertutkat ja uudet havainnointiteknologiat tuleviin Volvon autonomisiin automalleihin. Tekniikka voidaan integroida auton kattorakenteisiin. Katso videolta ratkaisun edut tukevaisuuden liikenteelle.

Yhteistyön avulla Volvo uskoo voivansa tuoda jo parin vuoden sisään tarjolle uuden sukupolven SPA-2-alustalle uutta LiDAR-tekniikkaa, jonka takana on piilaaksolainen Luminar. Sen  LiDAR-ratkaisut lähettävät miljoonia laservaloimpulsseja kohteen tarkan sijainnin havainnollistamiseksi sekä luovat ympäristöstä 3D-mallinnokseen pohjautuvan reaaliaikaisen kartan ilman internet-yhteyttä.

Luminarin ratkaisun avulla voidaan tulevaisuudessa toteuttaa autoja, jotka voivat navigoida turvallisesti itsenäisessä ajotilassa. Kumpikin yritys uskovat pystyvänsä tuottamaan tekniikan avulla ympäristöstä luotettavan kuvan ja havainnot, joita perinteiset kamera- ja tutkaratkaisut eivät pysty tarjoamaan.

”Varustamalla tulevaisuuden automme kyvyllä tehdä turvallisia päätöksiä otamme tärkeän askeleen oikeaan suuntaan’’, sanoo Volvo Carsin teknologiajohtaja Henrik Green.  Hänen mukaansa autonomisella ajamisella on potentiaalia olla yksi historian parhaimmista turvallisuustekniikoista, jos se otetaan käyttöön vastuullisesti ja turvallisesti

Kumpikin yritys tutkivat LiDAR:n roolia myös edistyneiden kuljettajaa avustustavien järjestelmien (ADAS) parantamisessa. Myös mahdollisuutta varustaa kaikki SPA2-pohjaiset autot LiDAR-anturilla osana vakiovarustusta selvitetään.Volvo Cars on tehnyt sopimuksen lisätäkseen vähemmistöosuuttaan piilaaksolaisessa Luminar-yhtiössä.

Volvon SPA 2 -autoja voidaan tulevaisuudessa päivittää langattomasti, jolloin pystytään varmistamaan turvallinen yksittäinen sijainti ja olosuhteet. Varmistuksen jälkeen autonominen Highway Pilot-ominaisuus on kuljettajan aktivoitavissa. Sen yhteydessä Luminarin havainnointitekniikka tulee olemaan osa autonomisia ajo-ohjelmistoja ja tulevia itsenäiseen ajamiseen tarkoitettuja Volvoja.

Luminarin tekniikka yhdistyy auton kameroihin, tutkiin ja varajärjestelmiin, kuten ohjaus- ja jarrutusjärjestelmiin sekä akustoon. Volvo Cars ja Luminar syventävät myös yhteistyötään varmistaakseen Luminarin LiDAR-tekniikan vankan teollistumisen ja validoinnin sarjatuotannossa.

Piilaaksossa sijaitsevalle Luminarille kumppanuus Volvo Carsin kanssa edustaa yrityksen ensimmäistä tekniikan toimitusta sarjatuotantoon. Ruotsalainen Volvo on perustettu vuonna 1927. Nykyisin yrityksen omistaa kiinalainen Zhejiang Geely Holding.

”Volvo tunnustetaan autoturvallisuuden edelläkävijäksi, sillä se on edistänyt alan edistyneimpien turvallisuustekniikoiden standardisointia”, kertoi Luminarin perustaja ja toimitusjohtaja Austin Russell.

Lisää: Luminarin teknologiatietoa (LINKKI) ja tuotteet (LINKKI) sekä aiempia Uusiteknologia.fi: n LiDAR-ratkaisuihin perustuvia uutisia (LINKKI). Katso myös Volvon esittelyvideo Luminarin LiDAR-ratkaisun hyödyistä (LINKKI).