Nokian tarina tulee teatterin lavalle – vuoden lopulla

Tietoliikenneyritys Nokian viime vuosikymmenien historia saa uutta pontta teatterin lavalta, kun Turun kaupungin teatteriin tulee loppuvuodest esitys Jorma Ollilan ja Siilasmaan vetämästä Nokiasta. Ja sen johtamisesta. Teatterikappaleen kantaesitys tulee Turun kaupunginteatterin päänäyttämöllä  25.11.2020. Katso esittelyvideo netistä.

Liikemaailma johtajineen on Suomessakin harvinainen aihe näyttämöllä muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Kirjoissa ja dokumenttielokuvina Nokiaa on käsitelty jo useampaan otteeseen, mutta teatteriesitys on puuttunut. Marraskuussa Turun Kaupunginteatteri tuo päänäyttämölle esityksen Nokiasta, jolla on ollut vaikutusta varsin monen suomalaisen elämään viime vuosikymmeninä ja on edelleen.

Kuva: Nokia

Nokia kohosi vuonna 1998 maailman ylivoimaisesti suurimmaksi matkapuhelinvalmistajaksi ja sen brändi oli 2000-luvun alussa yksi maailman tunnetuimmista. Vuonna 2008 Nokian liikevaihto oli 51 miljardia euroa, joka oli jopa 13 prosenttia suurempi, kuin Suomen valtion budjetti.

Nokia-tune oli yksi maailman tunnetuimmista sävellyksistä. Yhtiöllä on ollut valtava vaikutus maamme yrityskulttuuriin ja kansainvälistymiseen. Nokian tuotteet ovat käyneet jokaisen suomalaisen kädessä ja matkapuhelinvalmistuksen lopettamislööpit ovat vilisseet kaikkien silmissä.

Nokia toi Suomeen aikanaan tuhottomasti rahaa, mutta ennen kaikkea työtä, itsetuntoa ja osaamista, jonka pohjalta kasvoi myöhemmin uusia yrityksiä. Nokian tuomat positiiviset asiat ovat jo monelta unohtuneet, kun arvioivat suomalaisen huipputekniikan nykyistä yrityskirjoa.

Lisää tietoa Nokian historiakirjoista ja dokementtielokuvista (LINKKI).

Start up -yritysten valtakaudella Nokia-näytelmä muistuttaa hyvin nykyisille yrittäjille menestyksestä ja innovaatioista, joihin pienikin suomalaisyritys voi yltää. Nyt teatteriesitys yrittää välittää tätä tarinaa uudenlaisena ja jokaista suomalaista koskettavana.

Jorma Ollila on aluksi täynnä unelmia lähtiessään kehittämään pääosin kumisaappaista tunnettua Nokiaa. Hän haluaa tehdä siitä Suomen ensimmäisen aidosti globaalin suuryhtiön panostamalla tietoliikenteeseen ja nousussa olevaan matkapuhelintekniikkaan.

Mies onnistuu, mutta kun maailma muuttuu, alkaa maa järkkyä yrityksen alla ja kilpailu kovenee. Apple esittelee ensimmäisen iPhonen ja uudentyyppisen hipaisupuhelimet tulevat entistä suosituimmiksi.

Esitys koskettelee Nokian lisäksi Jorma Ollilan viimeisiä aikoja ja uuden sukupolven Risto Siilasmaan tuloa Nokian hallituksen ykkösmieheksi.  Näytelmässä Jorma Ollilaa esittää Taneli Mäkelä ja Risto Siilasmaata näyttelijä Olli Rahkonen.  Muissa rooleissa  ovat Anna Victoria Eriksson, Stefan Karlsson, Mika Kujala, Kimmo Rasila, Carl-Kristian Rundman ja Kirsi Tarvainen.

Näytelmän on kirjoittanut Sami Keski-Vähälä ja esityksen ohjaa teatterin taiteellinen johtaja Mikko Kouki.

Lisää: Tulevan Nokia-esityksen ennakkovideo (LINKKI).

Kuva: UT