Suosittuihin COM-kortteihin lisää tehoa – lisää Uusiteknologia 1/2020 -lehdestä

Sulautettujen COM-korttien tarjonta on laajentunut vuosien varrella valmistajakohtaisista ratkaisuista standardoituihin kortteihin. Viime viikolla ilmestyneessä Uuusiteknologia 1/2020-lehdessä esiteltiin uusimmat COM Express-kortit ja kerrotiin myös uuden teholuokan tulossa olevasta COM HPC-ratkaisusta. Lue tästä koko artikkeli taulukoineen ja linkkeineen.

COM Express-kortit pohjautuvat enimmäkseen Intelin suorittimiin kuten Core, Atom, Celeron ja Pentium sekä AMD:n vastaaviin prosessoreihin, kun taas SMARC- ja Qseven korteissa käytetään enimmäkseen ARM Cortex A-pohjaisia suorittimia.

COM Express-kortin liitin on kaksiosainen, sen sijaan SMARC- ja Qseven-korteissa liitin koostuu reunalla olevista, kullatuista johdinliuskoista samaan tapaan kuin SO-DIMM-muistimoduleissa. Raspberry Pi:stäkin on tarjolla samantapainen versio Compute Module.

Nykyään on tarjolla myös kuluttajille ja harrastajille tarkoitettuja yhden tietokoneen pikkukortteja, joista tunnetuimmat lienevät Raspberry Pi, Beagleboard ja Arduino. Mainitut kortit muistuttavat käyttötarkoituksiltaan perinteisiä tietokoneen emolevyä, joissa on mahdollisuus laajentaa toimintoja lisäkorteilla. Niitä käytetään nykyisin myös ammattisovelluksiin.

Oikeiden COM-korttien toiminta-ajatus on hieman erilainen kuin emolevytyyppisissä yhden kortin ratkaisuissa. COM-kortit eivät ole sellaisenaan käyttöön valmiita tietokoneita, vaan käyttötarkoituksiltaan kuin komponentteja, siinä missä prosessorit ja muut mikropiirit. Niistä puuttuvat PC-tietokoneista tutut liittimet kuten USB, HDMI, PCI Express, Ethernet, Serial ATA jne.

COM-korteissa on vain yksi, monen sadan liitäntänastan liitin. Mainittujen liitäntöjen signaalit ovat kuitenkin käytettävissä kortin moninapaisessa liittimessä. Idea on että käyttäjä toteuttaa tapauskohtaisen alustalevyn, jossa on liitin COM-korttia varten ja muut tarpeelliset liittimet ym. lisukkeet. Kun tähän kiinnitetään vielä sopiva COM-kortti niin saadaan aikaan jo käyttökelpoinen tietokone. COM-korteissa ei siis ole kyse modulaarisesta korttijärjestelmästä, joista taas Compact PCI ja PC/104 ovat tunnettuja esimerkkejä.

Vuonna 2005 julkaistu COM Express-standardi edustaa COM-korttien suorituskykyisintä reunaa, varsinkin kun huomioidaan viimeisin kehitysaskel COM HPC (High Performance Computing), joka tosin on varsin erilainen ratkaisultaan kuin COM Express. COM HPC-standardi on tarkoitus virallisesti julkaista tämän vuoden toisella neljänneksellä, ja suunnitteluohje vuoden loppuun mennessä. Korttitarjontaa lienee odotettavissa vuonna 2021.

Uusia COM HPC-kortteja tulee olemaan kahdenlaisia, joille kummassakin lajissa on määritelty useita korttikokoja. COM HPC Server-kortit on nimensä mukaisesti tarkoitettu palvelinsovelluksiin ja COM HPC Client-kortit taas yleisiin tietokonesovelluksiin. Kaikissa COM HPC-korteissa on kaksi liitintä, joissa siis on yhteensä 800 sarjamuotoista signaalia sekä syöttöjännite ja maa eli nolla.

Lisää: Lue koko COM-artikkeli Uusiteknologia 1/2020 -www-lehdestä (LINKKI)

Kuva: Congatec

Katso mainos isompana (LINKKI) – more information (Web LINK).