Saksalaisvalmistaja luottaa omiin akkutehtaisiin – ja yhteistyöhön

Saksalaisen autonvalmistaja Mercedes-Benzin sähköautojen tuotantostrategia perustuu omaan paikalliseen akkutuotantoon sekä hybridi- ja sähköautomallistojen nopeaan laajentamiseen. Yhtiö on investoinut akkutuotantoon jo yli miljardi euroa tytäryhtiönsä kautta. Yhtiöllä on pian yhdeksän akkutehdasta seitsemässä maassa. Niistä osa jo  toiminnassa ja osaa vielä rakennetaan. *) LISÄYS 6.7.2020: Yhtiö aloittaa yhteistyön myös kiinalaisen Faradis Energyn kanssa.

Mercedes-Benzin akkutoimintaa johtaa ja koordinoi Deutsche Accumotive Kamenzissa. Siellä noin 50 kilometrin päässä Dresdenistä, akkuja on valmistettu jo vuodesta 2012 lähtien.

Mercedes-Benz EQC-mallin akusto valmistussa Kamenzin tehtaalla Saksassa.

Vuonna 2018 Kamenzissa aloitti toinen akkutehdas, ja tuotantokapasiteetti saavuttaa pian puolen miljoonan hybridi-, plug-in-hybridi- ja täyssähköauton akun rajan vuodessa.

Työntekijöitä Kamenzin tehtailla on jo noin 1300. Seuraava virstanpylväs on akkujen valmistus EQ-sähköautoihin, joiden mallisto on laajenemassa sekö kompakti- ja edustusautojen segmentteihin.

Mercedes-Benzin sähköisten ajoneuvojen mallisto laajenee. Kuluvan vuoden loppuun mennessä tähtimerkillä on tarjolla viisi täyssähkömallia ja 20 plug-in-lataushybridiä.

EQ-mallisto kasvaa muutamassa vuodessa yli kymmenellä uudella sähköautomallilla. Mercedes-Benzin tavoittelee uuden strategian mukaan  lataushybrideille ja sähköautoille yli 50 prosentin osuutta henkilöautomyynnistään vuoteen 2030 mennessä.

Lisäys 7.7.2020: Mercedes-Benz aloittaa tuotekehitys- ja valmistusyhteistyön kiinalaisen Farasiksen kanssa

Mercedes-Benz laajentaa läsnäoloaan omien akkutehtaiden lisäksi yhteistyösopimuksin. Uusin askel on strateginen yhteistyö kiinalaisen Farasis Energyn kanssa, johon saksalaisyhtiö tulee samalla vähemmistöomistajaksi kolmen prosentin osuudella.

Yhtiöt pyrkivät yhteistyössä ajoneuvojen toimintamatkan kasvattamiseen parantamalla akkujen energiatiheyttä sekä autojen latausaikojen lyhentämiseen. Tavoitteena on uuden sukupolven akkukennoteknologian tuotekehitys ja teollinen valmistus sekä erittäin korkea kustannustehokkuus. Valmistuksessa pyritään vähentämään kriittisten raaka-aineiden käyttöä, tehostamaan kierrätystä ja saavuttamaan lopulta täysin suljettu kierto akkuraaka-aineiden käsittelyssä.

Mercedes-Benzille yhteistyösopimus takaa akkujen turvallisen saannin tulevaisuuden EQ-sähkö- ja hybridiautomallistoihin. Farasis puolestaan voi lisätä omaa tuotantoaan suunnitellusti ja kansainvälisesti. Lisäksi Farasis rakentaa akkutehtaan Bitterfeld-Wolfeniin itäiseen Saksaan, jolloin alueelle syntyy 2000 uutta työpaikkaa. Parasisin toinen tehdas Yhdysvaltoihin on myös suunnitteilla.  Näin Mercedes-Benzin akkujen valmistusverkostoon kuuluu tulevaisuudessa yhdeksän tehdasta seitsemällä eri paikkakunnalla, jotka sijaitsevat kolmella mantereella.

Kuva: Mercedes-Benz, Deutsche Accumotiv, Kamenz

Päivitetty 7.7.2020