Pohjolan suurin akkuvarasto Suomeen

Ranskalainen uusiutuvan energian tuottaja Neoen rakentaa Suomeen uuden akkuvaraston tuulivoimaloiden avuksi. 30 megawattitunnin akusto tulee sijaitsemaan Etelä-Karjalassa, lähellä Lappeenrantaa Ylikkälään.

Litiumakkujen käyttöönotto vahvistaisi Suomessa Neoenin asemaa akkukäyttöisissä sähköverkkopalveluissa. Yrityksen aiempien Hedetin ja Mutkalammen tuulivoimapuistojen kehittämisen jälkeen yrityksen tavoitteesta pyrkiä merkittäväksi uusiutuvan energian toimijaksi Suomessa.

“Kiitän kaikkia Yllikkälä Power One -yksikön kehittämiseen osallistuneita osapuolia, erityisesti Fingridiä sekä Lappeenrannan kaupunkia, jotka ovat mahdollistaneet tämän innovatiivisen projektin nopean käynnistämisen”, kertoo Christophe Desplats-Redier, Neoenin aluejohtaja.

Yllikkälä Power Reserve Onen 30 megawattitunnin akusto tulee olemaan yrityksen mukaan ensimmäinen suuritehoinen akku, joka kytketään Suomen sähköverkkoon.

Euronext A-pörssilistalla Pariisissa noteeratulla Neoenilla on jo kolme gigawattia kapasiteettia toiminnassa tai osin rakenteilla Ranskassa, Suomessa, Australiassa, Meksikossa, El Salvadorissa, Argentiinassa, Portugalissa, Irlannissa, Sambiassa, Jamaikalla ja Mosambikissa.

Yrityksellä on Ranskassa suuri aurinkovoimapuisto Cestasissa (300 MWp) ja maailman suurin litiumioniakusto Australian Hornsdalessa (150 MW/193,5 MWh). Neoen pyrkii vuoteen 2021 mennessä rakentamaan vähintään 5 GW:n kapasiteetin.