Suomalaisosaamista avaruusteleskooppiin

Suomalainen hiilinanoteknologia yritys Canatu kehittää Euroopan Avaruusjärjestö ESA:lle hiilinano -pohjaisen (CNB) optisen suodattimen. Onnistuessaan kehitystyö laukaistaan avaruuteen vuonna 2028 ESA:n Athenan avaruusteleskoopin mukana.  Katso lyhyt video teleskoopin toiminnasta.

Canatun ja ESA:n yhteistyö alkoi vuosi sitten. Esitesteissä demonstroitiin suuria ja äärimmäisen ohuita hiilinanokalvoja onnistuneesti, jonka seurauksena helsinkiläisyritys valittiin tutkimaan materiaalin soveltuvuutta röntgensäteilysovellukseen.

“Projekti kuvastaa Canatun hiilinanoteknologian äärimmäisen monipuolisia mahdollisuuksia jopa avaruuden haastavissa olosuhteissa,” sanoo suomalaisyrityksen teknologiajohtaja Ilkka Varjos.

Canatu tuottaa 1,5-vuotta kestävässä projektissa Euroopan avaruusjärjestö ESA:lle  prototyypin optisesta suodattimesta, jonka tehtävä on läpäistä röntgensäteet ja heijastaa muut aallonpituudet mahdollistaen siten taivaankappaleiden tarkan röntgenkuvantamisen.

Teknologinen valmius tullaan todentamaan täysimittaisissa toteutettavuustesteissä, joissa simuloidaan avaruusteleskoopin olosuhteita.

Onnistuessaan Canatun optisen suodattimen on määrä matkata avaruuteen ESA:n seuraavan suuren avaruusteleskoopin Athenan mukana, joka on määrä laukaista vuonna 2028.

Athenan avaruusteleskooppi tulee tutkimaan kuumaa ja energistä universumia hankkien tietoa mustista aukoista ja niiden vaikutuksesta galaksien syntyyn. Röntgentähtitieteessä tutkitaan röntgensäteilyä tuottavia tähtitaivaan kohteita.

Kuva: Canatun hiilinanonuppu -pohjainen optinen suodatin.

Lisää: Athena-video, ESA (LINKKI)