Mahti on Pohjolan nopein supertietokone – AMD-suorittimilla

Pohjolan nopein supertietokone Mahti on saatu suomalaisten tutkijoiden ja opiskelijoiden käyttöön.  Uuden AMD-pohjainen koneen Atosin koneen avaamisen jälkeen myös Suomen kansallinen seuraavan sukupolven datanhallinnan ja laskennan ympäristö on valmis.  Ensi vuonna Kajaaniin on tulossa myös uusi Euroopan yhteinen Lumi-supertietokone.

Mahti on järeä nestejäähdytteinen laskentaväline, joka kykenee ratkaisemaan erittäin raskaita laskentatehtäviä. Se soveltuu superlaskentakeskus CSC:n mukaan esimerkiksi lääkeainesuunnitteluun, laajoihin molekyylidynamiikkasimulaatioihin tai avaruussään ja ilmastonmuutoksen mallintamiseen.

Mahti on CSC:n ympäristön järeä supertietokone, jolla on mahdollista ratkaista erittäin raskaita laskentatehtäviä.  Se on käytännössä Atos BullSequana XH2000 -järjestelmä, jonka noodeissa on kaksi 64-ytimistä AMD EPYC (Rome) -prosessoria.

Tämä AMD:n prosessori on EPYC-perheen uusin versio (7H12) 2.6 gigahertsillä. Laskentaytimiä on yhteensä noin 180 000. Tallennustilaa Mahdissa on liki 9 Petatavua. Mahdin kytkentäverkko edustaa uusinta teknologiaa ja sen nopeus noodeille saakka on 200 gigabittiä sekunnissa. Se on yksi maailman ensimmäisistä näin nopealla kytkentäverkolla varustetuista supertietokoneista.

Atosin Mahti sijoittui kesäkuun 2020 supertietokoneiden Top500-listalla sijalle 47 5,39 Petaflopsin maksimitehollaan. Mahdin teoreettinen huipputeho on 7,5 Petafopsia. Yksi Pflop/s tarkoittaa tuhatta biljoonaa (10 potenssiin 15) liukulukulaskutoimitusta sekunnissa.

Mahti on pohjoismaiden nopein supertietokone ja eurooppalaisittain verrattuna Mahti on sijalla 17. Lisäksi vihertävällä supertietokoneiden Green500-listalla Mahti on sijalla 44. Mahtia nopeampia ja energiatehokkaampia koneita on maailmassa vain 14.

Mahdin käyttöönoton myötä CSC:n uusi datanhallinnan ja laskennan ympäristö on valmis. Ympäristö koostuu Mahdista, Puhdista ja Altaasta. Niistä viime vuoden syksyllä käyttöönotettu

Puhti on yleiskäyttöinen Atos BullSequana X400 -supertietokone, joka soveltuu laajasti kevyisiin ja keskiraskaisiin laskentatöihin.  Puhdin tekoälyosio Puhti-AI on GPU-kiihdytetty supertietokone ja se on tarkoitettu erityisesti tekoälytutkimukseen ja tekoälysovelluksille.

Koko CSC:n laskentaympäristöä palvelee yhteinen datanhallintajärjestelmä Allas. Allas perustuu CEPH-objektitallennustekniikkaan ja sen tallennuskapasiteetti on 12 Petatavua.

Seuraavaksi Suomi saa ensi vuonna uuden tason supertietokoneen Kajaaniin. Uusi Lumi-supertietokone tulee olemaan Euroopan unionin EuroHPC-yhteisyrityksen ja yhdeksän Euroopan maan yhteinen ponnistus.

Lumi-koneeseen investoidaan yhteensä noin 200 miljoonaa euroa. Uuden superkoneen rahoituksesta puolet tulee Euroopan unionilta ja puolet osallistuvilta mailta. Datakeskuksen rakentamista tukevat myös Euroopan unionin aluekehitysrahasto sekä Kainuun liitto.

Lisää: CSC:n laskentaympäristön yleisesittely (LINKKI), supertietokoneympäristön tekniset tiedot (LINKKI), Youtube-esittelyvideo (LINKKI), CSC:n superkoneiden aikajana tehoineen (LINKKI) ja Uusiteknologia.fi:n aiempia uutisia supertietokoneista (LINKKI).