Helsinki ja Turku testaavat 360 asteen 5G-virtuaalitekniikkaa

Helsingin ja Turun kaupungit testaa 360-asteen 8K-tarkkuuden videokuvaa 5G-verkon läpi. Uuden tekniikan avulla opiskelijat voivat tutustua lukion ulkopuolella oleviin kohteisiin suoraan luokkahuoneesta tai olla opetustilanteissa mukana myös etänä mahdollisimman todentuntuisena 8K-kuvatarkkuudella.

Lokakuun alussa alkavassa Helsingin kaupungin pilotissa 5G-yhteyttä ja tarkkaa reaaliaikaista videokuvaa yhdistävällä 5G-ratkaisulla opetusympäristöä voidaan seurata ja havainnoida 360-asteisesti niin, että kokemus on mahdollisimman samanlainen kuin fyysisesti paikalla ollessa.

Opiskelijat seuraavat pilotin puitteissa tapahtuvaa opetusta luokassa olevalta isolta näytöltä, jonka 8K-tasoinen kuvanlaatu on 36 kertaa tarkempi kuin esimerkiksi normaaleissa videoneuvotteluissa. 5G-yhteyden avulla kuvanlaatu pysyy teräväpiirtoisena.

”Opetustilanteita tapahtuu myös lukion ulkopuolella, johon voi esimerkiksi vallitsevan koronatilanteen vuoksi olla mahdotonta mennä isolla porukalla’’, kertoo Helsingin kaupungin tietohallintopäällikkö Soili Haapala.

Pilotissa pyritään löytämään pedagogisia hyödyntämismahdollisuuksia uudelle teknologialle. Kokeilu toteutetaan osana Helsingin kaupungin kokeilualustatoimintaa ja 6Aika Tulevaisuuden älykkäät oppimisympäristöt -hanketta.

Helsingin tapaan myös Turun kaupungin kahdessa yläkoulussa sekä Turun ammatti-instituutissa pilotoidaan Elisan 5G-verkkoa virtuaaliopetuksessa. Reaaliaikainen 360 asteinen videokuva välittyy luokkahuoneisiin 8K-tarkkuudella langattoman verkon kautta.

Turun kokeilussa pyritään lisäämään ymmärrystä uuden teknologian hyödyntämisestä erilaisissa palveluissa. Tavoitteena on tarkastella, miten tämän tyyppinen teknologia mahdollistaa oppilaan etäläsnäolon esimerkiksi opintoretkellä, ammattiin perehtyessä tai yhteisopetuksessa toisen koululuokan kanssa. Kokeilu on osa Smart & Wise Turku -kärkihanketta.

Kuvituskuva: Elisa