Litiumioniakkujen säilyttäminen vaatii tarkkuutta

Litiumioniakkujen vääränlainen varastointi voi turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin mukaan pilata akun tai   pahimmassa tapauksessa aiheuttaa ladattaessa tulipalon. Nykyisin litiumioniakkuja käytetään ammattipuolen lisäksi myös kuluttajien sähkötyökaluissa, puutarhakoneissa, sähköpyörissä ja tasapainoskoottereissa.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin mukaan kannattaa ennen varastointia tarkista akun kunto ja ladata se ohjeiden mukaisesti. Esimerkiksi litiumioniakkua ei pidä koskaan päästää ihan tyhjäksi. Akku kannattaa ladata vähintään kerran myös varastoinnin aikana.

Niitä ei saa kuitenkaan ladata kylmissä o

losuhteissa. Vaikka akku lämpenee ladattaessa, lataaminen kylmässä vaurioittaa akkua ja lyhentää sen käyttöikää.

Akkuja ei pidä  Tukesin ylitarkastaja Jukka Lepistön mukaan jättää myöskään yksinään latautumaan, etenkään asuintiloihin tai paikkaan, jossa on palavaa materiaalia ympärillä. Akut kannattaa varastoida aina kuivassa, hyvin tuulettuvassa tilassa.

Sopivista säilytyslämpötiloista pitäisi löytyä tietoa laitteen tai akun käyttöohjeista. Tilassa, jossa akkua säilytetään, on hyvä olla myös palovaroitin.

Ammattimaiseen säilytykseen ja lataamiseen on tarjolla myös palokestäviä akkukaappeja. Esimerkiksi vuosi sitten kerroimme  kuvassa olevan saksalainen Deniosin valmistamista akkujen lataus- ja suojakaapeista. Lue (LINKKI).

Lisää: Tukesin ohjeistus litiumioniakkujen turvalliseen hankintaan, käyttöön ja hävittämiseen (LINKKI) ja tietoa akkujen kierrätyksestä (LINKKI).

Kuvituskuva: Akkutieto.fi (LINKKI).