Finnet pelkää kuiturahojen valuvan langattomiin

Alueellisten teletoimijoiden Finnet pelkää hallituksen laajakaistatuen valumista kuidun sijasta haja-asutusalueilla kokonaan kiinteiden 5G-tekniikoilla toteutettaviin yhteyksiin. 

Vaikka langattoman verkkoteknologian suosiminen on Nokia-Suomessa ymmärrettävää, on tilanne Finnetin mukaan viemässä rahat haja-asutusalueen kuituinvestoinneilta.

Julkisella tuella rakennettavien verkkojen tulisi olla Finnetin mukaan kilpailukykyisiä vielä vuosikymmenten päästä, jolloin ainoa aikaa kestävä teknologia on heidän mukaansa valokuituteknologia. Lisäksi kuituyhteydet ovat heidän mukaansa ympäristön näkökulmasta ekologisin ratkaisu, koska  kuituverkko kuluttaa noin kymmenen prosenttia sähköä gigatavua kohti langattomiin verkkoihin verrattuna.

Finnetin tiedotteen mukaan hallituksen esittämä 100 megabitin/30 megabitin yhteys on kuin tunkkainen tuulahdus menneisyydestä. Kun puhutaan nykyisistä verkkopalveluista, niin heidän mukaansa käytännön minimivaatimus on 100 Mb/100 Mb symmetrinen (=tiedonsiirtonopeus molempiin suuntiin yhtä suuri) yhteys, jonka nopeutta voidaan nostaa.

Lisäksi Euroopassa asetettujen tavoitteiden mukaan kaikilla eurooppalaisilla pitäisi olla vuonna 2025 mahdollisuus 100 megabitin yhteyteen, joka olisi mahdollista lisäksi tarvittaessa päivittää gigabitin nopeuteen. Ruotsissa on tavoitteena Finnetin mukaan gigabitin yhteys 98 prosentille väestöstä vuoteen 2025 mennessä.

TAUSTAA: Finnet-liitto ry on alueellisten tietoliikenneyhtiöiden edunvalvonta- ja yhteistyöelin, johon – kuuluu 20 alueellista jäsenyhtiötä tytär- ja osakkuusyhtiöineen, joiden liikevaihto oli vuonna 2019 yhteensä noin 240 miljoonaa euroa. Yhtiöt työllistävät yhteensä 1 500 henkilöä.

Lisää: Finnet (LINKKI),  EU:n selvitys 2019 laajakaistayhteyksistä (LINKKI)  ja aiempi uutinen hallituksen laajakaistatukiesityksestä 13.11.2020 (LINKKI).

Kuvituskuva: Shutterstock