AMD näpäyttää Inteliä Zen-ytimillä – ja Apple omillaan?

PC-mikrojen suoritinmarkkinat ovat rajussa muutoksessa, jossa vuosikymmenien haastaja AMD on kiilannut uutuuspiireillä uhkaamaan Intelin johtoasemaa, kerrotaan tuoreessa  Uusiteknologia-lehden prosessorijutussa. Mukana on uusinta tietoa Intelin lisäksi AMD:n Zen-mikroarkkitehtuurista ja Applen uudesta ARM-pohjaisesta M1-prosessorista. Koko lehti on ilmaiseksi netissä luettavissa.

Henkilökohtaisten tietokoneiden kauppa on ollut jo parin vuoden ajan alavireistä, mutta uudenlaiset kannettavat ja palvelinkoneet ovat nyt palauttaneet uskoa PC-maailmaan ja suorittimien myynti kasvaa uudelleen.

Lisää uusista pc-suorittimista Uusiteknologia 2/2020-lehdessä (LINKKI). Voit lukea ilmaiseksi myös koko lehden (LINKKI) kaikki muutkin artikkelit.

Markkinatutkimuslaitos IC Insights odottaa kuluvan vuoden aikana maailmanlaajuisesti kannettavien ja pöytämikrojen sekä tablettitietokoneiden sirumyynnin nousevan 2,2 prosenttia 41,7 miljardiin dollariin.

Apple M1:n rakenne.

Eniten uutta on tarjolle tuonut alan haastajaksi noussut AMD, joka on napsinut markkinoita prosessiongelmien kanssa painivalta Inteliltä.

Ja nyt Apple ottaa uusissa Mac-koneissaan Intelin suorittimien sijaan käyttöön omaa suunnittelua olevat ARM-suorittimet.

Marraskuussa Apple julkisti jo ensimmäisen oman ARM-suorittimensa Mac-tietokoneisiinsa, joka rokottaa Intelin suoritinmyyntiä, vaikka muiden pc-kannettavat ovat paljolti edelleen Intelin valtavirtaa.  Sulautetuissa Intel ja AMD kisaavat myös ARM-pohjaisten ohjainpiirien kanssa.

Oma piriien tuotantoprosessi on ollut koko ajan Intelin etu prosessorikehityksessä, mutta viime aikoinan kaupallisia sirutehtaita hyödyntävä AMD on pärjännyt selvästi paremmin prosessien hyödyntämisessä. Esimerkiksi taiwanilainen TSMC pystyy jo viiden ja seitsemän nanometrin tuotantoon, kun Intel joutuu edelleen tyytymään suurimmalta osaltaan 14 nanometrin tuotantoon.

Lisää:  AMD:n Applen ja Intelin superprosessorit, Uusiteknologia 2/2020, ilmestyi 18.11.2020 (LINKKI).

Kuva: AMD

 

Katso mainos isompana (LINKKI) – more information (LINK).
Katso mainos isompana (LINKKI) – more information (LINK).