Dronehyökkäysten estotekniikka voitti innovaatiokisan

Tampereen yliopiston ehdotus radioteknologian hyödyntämisestä droneparvilta puolustautumiseen voitti Euroopan puolustusviraston innovaatiokilpailun. Palkinto jaettiin eilen Euroopan puolustusviraston (European Defence Agency, EDA) konferenssissa, joka järjestettiin täänä vuonna koronan takia virtuaalisesti Brysselissä.

Tampereen yliopistossa voittoehdotus liittyy apulaisprofessori Taneli Riihosen tutkimusryhmän käynnissä oleviin tutkimushankkeisiin ”Miehittämättömien ilma-alusten elektroninen torjunta” ja ”Radiokilpi suojaamaan haitalliselta langattomalta tietoliikenteeltä”, joita rahoittaa Maanpuolustuksen tieteellinen neuvottelukunta (MATINE) ja Suomen Akatemia.

Voittaneen hankeidean englanninkielinen otsikko on “Full-Duplex Radio Technology for Enhanced Defence Capabilities Against Drone Swarms”. Ehdotus kilpailuun syntyi yhteistyössä virolaisen Rantelonin kanssa, joka radiotaajuuselektroniikkaan keskittynyt yritys. Puolustusvoimien tutkimuslaitos on mukana tutkimustyön ohjaajana ja valvojana.

Suomen puolustusvoimilla on robottilennokkien lisäksi käytössä droneja.

”Keskeiset menetelmät dronejen ja niiden parvien torjumiseksi kohdistuvat radiotaajuisiin lähetyksiin ilma-aluksista ja niitä ohjaavista maa-asemista. Kilpailuun ehdottamamme innovaatio on kehittää ja soveltaa full-duplex radioteknologiaa droneparvia vastaan puolustautumiseen, mutta laajemmin tämä on vasta yksi esimerkki siitä, kuinka monitoiminnalliset full-duplex sotilasradiot tulevat antamaan ylivoimaa kamppailuun radiotaajuusspektrin hallinnasta ja siten lisäämään johtamisjärjestelmien sekä elektronisen sodankäynnin suorituskykyjä”, Tampereen yliopiston apulaisprofessori Riihonen kertoo.

Myös tutkimusryhmän aiempi MATINE-hanke ”Full-duplex radioteknologia sotilaskäytössä” ja kansainvälinen tutkimusyhteistyö NATOn tutkimusorganisaation (Science and Technology Organization, STO) piirissä ovat osaltaan luoneet Riihosen ryhmälle edelläkävijän asemaa.

Kuvituskuva: IBM