Uusia vaatimuksia drone-lennättäjille

Suomessa tulee vuoden vaihteessa muun EU-alueen tavoin pakollinen rekisteröityminen, joka koskee nyt myös ammattilaisten lisäksi harrastajalennättäjiä. Samalla pitää osoittaa lennätysosaaminen, säännöt ja suorittaa pääsääntöisesti koe osaamisestaan. Tavallisille droneharrastajille riittää yleensä verkkotentin suorittaminen.  Mukana linkki myös alkuvuoden video-webinaariin.

Euroopan unionin asetusta dronejen käyttämisestä tulee voimaan 31.12.2020 alkaen, jolloin koko EU:n alueella yhtenäistetään droneja koskevat säädökset. Mukana tulee rekisteröitymispakko, joka koskee nyt drone-lennättäjiä ammattilaisista alan harrastajiin.

Rekisteröinnin ulkopuolelle jäävät tosin edelleen ne dronejen käyttäjät, jotka lennättävät alle 250 grammaa painavia kamerattomia tai leluiksi määriteltyjä droneja. Kaikki kamerallisia droneja hyödyntävät käyttäjät sen sijaan kuuluvat suoraan rekisteröinnin piiriin.

Uuden dronelain myötä suurin sallittu lentokorkeus laskee avoimessa luokassa 150 metristä 120 metriin. Dronetoiminta järjestetään nyt eri kategorioihin, joille tulee erilaiset vaatimukset. Näitä luokkia ovat avoin luokka (open, maksimi 25 kg), johon suurin osa harrastajista kuuluu, sekä erityinen (specific) ja sertifioitu (certified) luokat, joita koskevat tiukemmat vaatimukset.

Uudistuksista huolimatta turvallisen lennättämisen periaatteet säilyvät. Avoimessa luokassa droneen pitää yhä säilyttää näköyhteys eikä ihmisjoukkojen yllä tai lentokentän läheisyydessä saa lennättää. Tärkeää on myös muistaa yksityisyydensuoja ja kotirauhan noudattaminen.

Itsekseen droneja lennättävien tulee toimia uuden dronelain mukaan heti sen tultua voimaan vuoden 2021 alussa. mukaisesti. Siirtymäaika uuden ja vanhan lain välillä koskee vain aikaisemmin rekisteröityneitä 1.1.2021 sekä kerhoissa lennättäviä. 1.1.2023 asti.

EU:n droneasetuksessa on myös laitteita koskevia siirtymäaikoja. Uusien, myynnissä olevien dronejen tulee olla CE-merkittyjä 1.1.2023 mennessä. Tämän jälkeen vanhoja, CE-merkitsemättömiä droneja voi käyttää vain rajatusti.

Lisää: Rekisteröityminen ja mahdollisuus verkkokokeeseen avautuvat vuodenvaihteen tuntumassa droneindo-sivulla (LINKKI) ja lisää EU:n droneasetuksesta (LINKKI) ja alkuvuoden drone-esittelytilaisuudesta (LINKKI).

Kuvituskuva: Centria amk/Marika Hautala (LINKKI, uutinen Uusiteknologia.fi:ssä)