Joulukuun yleisimmät haittaohjelmat Suomessa

Yhdysvaltalainen tietoturvayhtiö Check Pointin tutkimustoiminnasta vastaava Check Point Research on julkaissut joulukuun haittaohjelmakatsauksensa. Siinä roskapostia levittävä Emotet-troijalainen on palannut yleisimpien haittaohjelmien listan ensimmäiselle sijalle myös Suomessa.

Emotet oli joulukuussa myös Suomen yleisin haittaohjelma, ja sitä esiintyi lähes viidessä prosentissa maan yritysverkoista. Lomakauden aikana roskapostikampanjaa levitettiin yli 100 000 käyttäjälle päivässä.

Syys-lokakuussa 2020 Emotet oli jatkuvasti maailmanlaajuisen uhkaindeksin kärjessä, ja se yhdistettiin kiristyshaittaohjelmahyökkäysten aaltoon.

Marraskuussa se putosi listalla viidennelle sijalle. Tutkijoiden mukaan Emotetia on nyt päivitetty, ja uusi roskapostikampanja käyttää haittaohjelman levittämiseksi useita tekniikoita, kuten upotettuja linkkejä, asiakirjaliitteitä ja salasanasuojattuja Zip-tiedostoja.

Emotet tunnistettiin ensimmäisen kerran vuonna 2014, ja sen kehittäjät ovat päivittäneet sitä säännöllisesti ylläpitääkseen sen tehokkuutta. On arvioitu, että jokaisen Emotetiin liittyvän haittatapahtuman jälkien korjaaminen maksaa organisaatioille yli miljoona dollaria.

”Emotet kehitettiin alun perin pankkihaittaohjelmaksi, joka livahti käyttäjien tietokoneisiin varastamaan yksityisiä ja arkaluonteisia tietoja. Se on kuitenkin kehittynyt ajan myötä, ja sitä pidetään nyt yhtenä eniten kustannuksia aiheuttavista ja tuhoisimmista haittaohjelmavarienteista”, kertoo Check Pointin johtoon kuuluva Maya Horowitz.

Mobiilihaittaohjelmien globaalilla listalla ensimmäisenä oli joulukuussa Android-haittaohjelma Hiddad, joka paketoi sovelluksia uudelleen ja julkaisee ne sovelluskaupassa. Pääasiassa se levittää mainoksia.

Toiseksi yleisin oli xHelper, jota käytetään muiden haitallisten sovellusten lataamiseen ja mainosten näyttämiseen. Sovellus pystyy piiloutumaan käyttäjältä ja virustorjuntaohjelmilta ja asentamaan itsensä uudelleen, jos käyttäjä poistaa sen. Kolmannella sijalla oli Android-laitteiden takaovi Triada, joka myöntää superkäyttäjäoikeudet ladattuihin haittaohjelmiin.

Check Pointin tutkijat listasivat myös joulukuun käytetyimmät haavoittuvuudet. Yleisintä haavoittuvuutta nimeltään ”MVPower DVR Remote Code Execution” on yritetty hyödyntää 42 prosentissa yritysverkoista maailmanlaajuisesti. Seuraavaksi yleisin oli ”HTTP Headers Remote Code Execution (CVE-2020-13756)”, jonka esiintyvyys oli 42 %. Kolmannella sijalla oli “Web Server Exposed Git Repository Information Disclosure”, esiintyvyys 41 %.

Suomen yleisimmät haittaohjelmat joulukuussa 2020

  1. Emotet. Kehittynyt, itsestään leviävä ja modulaarinen pankkitroijalainen, jota käytetään nykyään pääasiassa muiden haittaohjelmien levittämiseen. Väistelee virustutkia ja poistoyrityksiä. Pystyy leviämään myös sähköpostiliitteiden ja -linkkien kautta. Esiintyvyys 4,72 %.
  2. Formbook. Windows-järjestelmän haittaohjelma, joka kerää uhrien tietoja monin eri tavoin. Esiintyvyys 4,33 %.
  3. TrickBot. Pääasiassa pankkihuijauksiin tähtäävä haittaohjelma. Esiintyvyys 2,76 %.
  4. XMRig. Monero-kryptovaluutan louhija. Esiintyvyys 2,76 %.
  5. Remcos. Jakaa haittaohjelmia roskaposteihin liitettyjen Microsoft Office -asiakirjojen kautta. Esiintyvyys 1,97 %.
  6. Arkei. Troijalainen, joka varastaa luottamuksellisia tietoja, kuten kirjautumistunnuksia. Esiintyvyys 1,57 %.
  7. –11. Kryptik, FritzFrog, Gandcrab, Ryuk, Glupteba – Kaikkien esiintyvyys 1,18 %.

Taustaa: Kuukausittain laadittava haittaohjelmatilasto perustuu tietoturvayhtiö Check Pointin ThreatCloudinTM tietoihin. Se on maailman laajin verkosto, joka kerää tietoja kyberhyökkäyksistä ja näyttää ne reaaliaikaisesti kartalla. ThreatCloud-tietokanta tarkastaa yli 2,5 miljardia verkkosivustoa ja 500 miljoonaa tiedostoa sekä tunnistaa yli 250 miljoonaa haittaohjelmatoimintaa päivittäin.