Telia sulkee 3G-verkkonsa 2023 – GSM jatkuu

Telia on päättänyt aikataulusta, jolla yhtiön 3G-verkko poistuu käytöstä. Tarkoitus on sulkea verkko vuoden 2023 loppuun mennessä.  Verkon sulkemisen jälkeen 3G-puhelimet ja -liittymät toimivat gsm-verkossa, mutta esimerkiksi datayhteydet edellyttävät käytännössä 4G-palveluihin siirtymistä.

Telia tarjoaa tällä hetkellä matkaviestinnän palveluita neljän eri sukupolven mobiiliverkoissa: 2G eli perinteisessä gsm-, 3G, 4G ja uusimpana 5G. 3G:n sulkemisen jälkeen gsm-verkko palvelee edelleen mobiilipuheluita sekä ensimmäisen sukupolven koneliittymiä.

Kuva: Shutterstock

’’Mobiiliverkon aktiiviset netinkäyttäjät ovat jo suurelta osin siirtyneet 4G:hen ja 5G:hen, joten 3G:stä luopuminen ei muodosta isoa murroskohtaa mobiilipalveluiden kehityksessä”, arvioi Telian teknologiajohtaja Jari Collin.

Samalla taajuuksia ja investointeja vapautuu 5G:lle ja muille uusille tekniikoille.

”Teknologiat kehittyvät nopeasti. 5G-verkko on jo laajasti käytössä, 4G-puhe eli VoLTE on tuotu verkkoon ja esineiden internetiä palvelevat uudet tekniikat kuten LTE-M ja Narrowband IoT kattavat jo koko Suomen. Nyt on hyvä ajankohta saatella hyvin palvellut 3G-verkko kohti auringonlaskua”, sanoo Telian Collin.

Elisa kertoi vuosi sitten pitävänsä 3G-verkon käytössä myös vuoden 2023 loppuun saakka, jonka jälkeen 3G-taajuudet siirtyvät 4G-verkkoihin. Perinteistä  2G- eli GSM.verkkoa luvattiin pitää edelleen toiminnassa. (LINKKI).

Kuvituskuva: Lankaliittymistä siirryttiin GSM-tekniikkaan (LINKKI, uutinen 14.6.2019)