Yhteisö kehittää autojen ohjelmistoliitettävyyttä – Bittium mukaan

Oululainen teknologiakehittäjä Bittium liittyy kansainväliseen autojen ohjelmistoalueen GENIVI Alliance -yhteisöön edistämään standardoituja lähestymistapoja käyttöliittymäkehityksessä ja liitettävyydessä. Yhteisössä on mukana yli 50 autoteollisuuden toimijaa eri puolilta maailmaa.

Ajoneuvojen liitettävyysratkaisut ovat yhä suuremmassa roolissa, kun hankitaan uutta ajoneuvoa. Tämä avaa mahdollisuuksia järjestelmäsuunnittelijoille ja laitevalmistajille, mutta lisää myös tietoturvariskejä.

Lähde: GENIVI (LINKKI).

Myös avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmät, viimeisimpänä Android, ovat tuoneet Bittiumin mukaan uusia kehitysmahdollisuuksia käyttöliittymäkehitykseen, mutta samalla eri järjestelmien yhteensovittaminen on monimutkaistunut.  Bittium hakeutuukin yhteisöön edistääkseen erityisesti tietoturvallista liitettävyyttä sekä Android Automotive -kehitystyötä.

’’Tuomme yhteisöön vahvaa tietoturvaosaamista ja kokemusta sekä Android- että Linux-käyttöjärjestelmistä ja voimme näin osaltamme olla edistämässä tavoitteita eri ajoneuvojärjestelmien integroinnista keskitettyyn, digitaaliseen ohjaamoon”, sanoo Tommi Kangas, Bittiumin Connectivity Solutions -tuote- ja palvelualueen johtaja.

Autoteollisuuden GENIVI Alliancen tavoitteena on nopeampi ja kustannustehokkaampi ajoneuvojen kehittäminen edistämällä standardoituja lähestymistapoja eri käyttöjärjestelmien yhteensopivuuteen ja integrointiin sekä liitettävyyteen.

”Tavoitteenamme on, että tulevaisuudessa ajoneuvojen käyttöliittymä- ja tietoviihdejärjestelmät olisivat entistä tietoturvallisempia, luotettavampia, älykkäämpiä ja helppokäyttöisempiä’’, sanoo Bittiumin Tommi Kangas.

Bittium keskittyy yhteisössä erityisesti  laitteistosta riippumattoman liittymärajapinnan kehityksen integrointiin Android Automotiveen (vehicle hardware abstraction layer, VHAL), virtualisointialustoihin, jotka  mahdollistavat esimerkiksi eri käyttöjärjestelmien toiminnan yhtäaikaisesti samassa laitteistossa. Yritys osallistuu myös yhteisössä Android Automotive -audiojärjestelmien standardointiin.

Suomesta yhteisössä ovat Bittiumin lisäksi mukana QT ja Tieto. Piirivalmistajista allianssissa ovat esimerkiksi Analog Devices, ARM, Nvidia, NXP ja Renesas. Lisää jäsenistä (LINKKI).

Lisää: GENIVI Alliance (LINKKI).

Kuva: Bittium, video (LINKKI).