Kvanttitekniikan osaaja innovaatioprofessoriksi

Kvanttitekniikan osaaja ja Aalto-yliopiston sekä VTT:n professori Mikko Möttönen valittiin vuoden 2021 innovaatioprofessoriksi. Valinnan teki suomalaisista teknologiavaikuttajista koostuva tuomaristo. Vuoden teknologiajohtajiksi valittiin UPM:n Jyrki Ovaska ja Supermetricsin Duleepa Wijayawardhana. Palkinnot jaettiin maanantaina CTO Forum -tapahtumassa.

Innovaatioprofessoriksi valittu professori Mikko Möttönen on yksi maailman johtavista kvantti-informaation tutkijoista, joka on tehnyt merkittävää työtä sekä kvanttifysiikan teoreettisessa että kokeellisessa tutkimuksessa.

Professori Mikko Möttönen, Aalto, VTT ja IQM Finland

Möttönen on myös kvanttitietokonetta kehittävän IQM Finlandin yksi perustajista ja toimii myös yrityksen päätiedemiehenä. Yritys kehittää kaupallisia kvanttitietokoneita Espoon Otaniemessä.

Yritys on onnistuneesti kerännyt jo yli 70 miljoonaa euroa julkista ja yksityistä rahoitusta vuodesta 2019 lähtien ja äskettäin yhtiö valittiin toimittamaan myös Suomen ensimmäinen kvanttitietokone.

Möttönen oli otettu palkinnostaan.  ”Elämme juuri nyt historian suurimman teknologiamurroksen alkua. Olen liikuttunut tästä palkinnosta ja siitä, kuinka moni haluaa kantaa kortensa kekoon kvanttiteknologian kehityksessä”, Mikko Möttönen sanoo. Hän sai viime vuonna myös Nokia Säätiön palkinnon.

Business Finlandin pääjohtaja Nina Kopola oli innostunut uudesta palkintokategoriasta: ”Yritysten ja yliopistojen yhteistyö onnistuu parhaiten yritysten vetämissä ekosysteemeissä, kun professoreilla on tälle toiminnalle organisaationsa vahva tuki.  On tärkeää, että saamme Suomessa synnytettyä enemmän tämänkaltaista yhteistyötä.”

Vuoden teknologiajohtajat 2021

Teknologiajohtaja Jyrki Ovaska, UP

Vuoden teknologiajohtajaksi valittiin suurten yritysten sarjassa Jyrki Ovaska. Hän on toiminut UPM-metsäteollisuusyhtiön teknologiajohtajana vuodesta 2013. Ovaskan asema on ollut keskeinen yrityksen muuttuessa perinteisestä paperiyhtiöstä innovatiiviseksi toimijaksi. Ovaska vastaa tuotekehityksestä, IPR:stä, investointitoiminnoista sekä innovaatioiden ja digitaalisen kehityksen johtamisesta.

Teknologiajohtaja Duleepa Wijayawardhana, Supermetrics

Pk-yritysten sarjassa vuoden teknologiajohtajaksi nimitettiin Duleepa Wijayawardhana. Suomeen Kanadasta muuttanut Duleepa aloitti Supermetricsin CTO:na vuonna 2017, kun yhtiössä työskenteli kymmenisen henkilöä ja liikevaihto oli miljoonan luokkaa. Kolmisen vuotta myöhemmin yrityksessä on 140 henkilöä ja vuoden 2019 liikevaihto oli yli 13 miljoonaa.

Lisäksi vuoden 2021 teknologiajohtajien tunnustuspalkinnon finalistit olivat suurten yritysten kategoriassa ABB:n Simo Säynevirta ja Mirkan Mats Sundell sekä pk-yritysten kategoriassa Nanoksi Finlandin Pasi Keinänen ja Finnosin Juha Alatalo. Finalistit innovaatioprofessorin kategoriassa olivat Lappeenrannan teknillisen korkeakoulun Juha Pyrhönen sekä Helsingin yliopiston Marjo Yliperttula.

Tunnustuspalkinnot julkistettiin ja jaettiin eilen 16.2.2021 järjestetyssä CTO Forumissa, jossa tämän vuoden teemana oli kestävä ja digitaalinen kasvu.  Vuoden teknologiajohtajan tunnustuspalkinnon jakoivat yhteistyössä Business Finland, Teknologiateollisuus ja innovaatiokonsulttiyhtiö Spinverse.

Arkistokuva: Mikko Möttönen on toiminut myös Jyväskylän IT-tiedekunnan tutkimusprofessorina (LINKKI).