Suoritinjätillä tutkimustoimintaa Suomessa – myös Nokian kanssa

Suoritinvalmistaja Intelillä on ollut jo kymmenen vuotta tutkimustoimintaa Tampereella ja Helsingissä vaikka monet eivät ole niistä kuulleetkaan. Suomessa on kehitetty muun muassa näytönohjaintekniikoita ja uusia drone-lennokkitekniikoita. Tampereella  kehitetään myös uudenlaisia tuoteideoita Intelille ja tekee yhteistyötä Nokian kanssa. Katso videolta, miten Intelin valodronet lentävät Intelin suomalaistekniikoilla.

Intelin Suomen tiimi on ollut mukana kehittämässä uutta dorne-tekniikkaa ja ohjelmistoa, joilla on mahdollista ohjata tuhansien dronejen yhtäaikaisia liikkeitä ja valoja ilmassa.  Suomessa kehitettyä drone-teknologiaa on jo hyödynnetty kuudella mantereella ja monissa megatapahtumissa, muun muassa vuoden 2019 Super Bowlissa. Siihen voi tutustua uutisen lopun linkin kautta.

Tampereen yksikönjohtaja ja EGI:n Suomen R&D-johtaja Mikko Eskola, Intel.

Suomen yksikössä toimii aktiivisesti Intelin GPU-ohjelmiston suunnittelutiimi, joka on ollut toiminnassa alusta lähtien. Viime vuonna yksikkö oli mukana kehittämässä amerikkalaisyrityksen ensimmäistä erillisnäytönohjainta yli kahteenkymmeneen vuoteen (Iris Xe MAX), minkä lisäksi tiimi oli mukana ensimmäisen palvelinkeskus-GPU:n kehitystyössä (Intel Server GPU).

Suomen yksikkö tekee lisäksi yhteistyöltä Nokia Networksin kanssa.  Se työllistää Linux-asiantuntijoita ja avoimen lähdekoodin ohjelmistokehittäjiä, jotka vastaavat esimerkiksi Intelin näytönohjainratkaisujen Linux-ajureiden kehitystyöstä. Kehitysyksikkö vastaa myös Intelin Linux-ohjelmistoarkkitehtuurin määrittelystä, kehittämisestä ja validoinnista sekä avoimen lähdekoodin yhteisöistä Intelin Xe GPU -tuotteissa.

Suomen toimintaan lukeutuu myös tuotekehitysyksikkö EGI (Emerging Growth and Incubation), jonka tehtävänä on tunnistaa ja tuotteistaa uusia konsepteja ja ideoita sekä kehittää käytännön ratkaisuja, joissa voidaan hyödyntää  laajemminkin Intelin teknologioita.

’’Meillä on tiimejä ohjelmistokehityksestä ja mekaanisesta mallinnuksesta sähköiseen suunnitteluun sekä omat tuotekehityslaboratoriot Tampereella, joten voimme testata ja toistaa ratkaisumme nopeasti sisäisesti. Pystymme ottamaan enemmän riskejä ja tutkimaan uusia ideoita nopeasti. Tämä on EGI-tuoteyksikön ensisijainen tehtävä, kertoo Intelin Tampereen yksikönjohtaja ja EGI:n Suomen R&D-johtaja Mikko Eskola.

Suomen yksiköillä on nyt meneillään useita kiintoisia projekteja, joista yritys aikoo kertoa lisää lähitulevaisuudessa. Suomen yksikkö odottaa esimerkiksi Intelin GPU-suunnitelmien toteuttamista vuodelle 2021 ja sen jälkeen.

Lisää: Superbowlin drone-ohjausvideo suomalaisratkaisuin (LINKKI).

Kuvituskuva: Intel

Päivitetty