Mikä aurinkopaneeleissa maksaa?

Kesän alettua aurinkopaneeleita myydään taas erityisesti mökkikäyttöön. Lisäksi tehdään suuria jopa satojen paneelien kattoasennuksia. Mutta,  mikä yksittäisessä aurinkopaneeleissa maksaa?

”Yli 85 prosenttia paneelien hinnasta muodostuu raaka-aineista ja suurin yksittäinen vaikuttaja on piikenno on 40 prosenttia hinnasta’’, paljastaa Salossa aurinkopaneeleita valmistavan Solar Finlandin toimitusjohtaja Esa Areva.

Salolaisyritys käyttää aurinkopaneeleissa pelkästään yksikidepiitä, joka tekee valmistettavista monopaneeleista Arevan mukaan tuotoltaan parempia kuin halvemmat polypaneelit.   Euroopan markkinoille tuodaan Arevan mukaan pääsääntöisesti Kiinasta hieman edullisempia polypaneeleita, joiden pitkien tuotantoketjujen eettisyyttä ei pystytä tarkistamaan.

”Paneelien tehokkuus vaikuttaa moneen asiaan hintakokonaisuudessa. Tehokkaampia monopaneeleita tarvitaan vähemmän, mikä puolestaan säästää asennuspinta-alaa ja asennuskustannuksia”, Solar Finlandin Areva sanoo.

Paneeleissa käytetty lasi on Arevan mukaan toiseksi merkittävin tekijä hinnassa. Esimerkiksi Solarin lasimateriaalilla  on erittäin hyvä säteilyläpäisevyys ja heijastamaton pinnoite.

Lisäksi paneelien lasi on ohutta ja voi murtua esimerkiksi painavien lumikuormien alla. Siksi tärkeää on Arevan mukaan , että piikennojen juotoslangat ovat kuparipitoisuudeltaan korkeita (yli 80 prosenttia). Sillä tavalla juotoksista saadaan hänen mukaansa joustavia ja piikennot pysymään ehjänä.

Paneelien alumiiniprofiiliset kehykset liimataan Salossa mekaanisen liitoksen lisäksi yhteen lasin kanssa kaksikomponenttiliimalla, jotta karmin väliin ei talvellakaan pääse vesi jäätymään ja rikkomaan karmia. Myös asennustelineen vankalla rakenteella estetään Arevan mukaan paneelien murtuminen.

Salo Techin valmistamissa Salo-aurinkopaneeleissa on liitännöillä ja kytkentärasioilla IP67-luokitus, joten niiden luvataan kestävät kovaakin sadetta. Hyvä sähköneristys on tärkeää luotettavuuden ja turvallisuuden vuoksi, jonka takia paneeleissa on myös kolminkertainen takakalvo.  Paneelien kytkentärasioissa on irrotettava kansi, mikä mahdollistaa ohitusdiodien vaihtamisen tarvittaessa.

Lisää: Solar Finland (LINKKI) sekä aiempi yrityksen paneeleita käsitellyt uutisjuttu 20.4.2021 (LINKKI). Mukana on myös video paneelien valmistuksesta.

Kuva: Salo Tech Oy