Volvo ja Northvolt yhteistyöhön akkujen kehittämisessä

Volvo suunnittelee yhteisyritystä ruotsalaisen akkuyhtiön Northvoltin kanssa. Tarkoituksena on kehittää ja valmistaa akkuja, jotka on suunniteltu Volvon ja Polestarin tulevia sähköautoja varten. Ensimmäisenä on perusteilla yhteinen tutkimus- ja tuotekehityskeskus Ruotsiin.

Suunniteltu yhteisyritys aikoo perustaa myös uuden gigatehtaan Eurooppaan, jonka kapasiteetti olisi jopa 50 gigawattituntia (GWh) vuodessa. Tehtaan sijoituspaikka ei kerrottu, mutta tuotannon sanotaan käynnistyvän vuonna 2026. Lisäksi uuden gigatehtaan on tarkoitus saada voimansa sataprosenttisesti puhtaasta energiasta, ja se työllistää noin 3 000 ihmistä.

Yhteistyön ja yhteisyrityksen toteutuminen riippuu vielä osapuolten välisistä viimeisistä neuvotteluista ja sopimuksista, mukaan lukien hallituksen hyväksynnästä. Lisäksi Volvo selvittää myös mahdollisuuksia hankkia 15 GWh:n edestä vuodessa lisää akkukennoja Northvoltin nykyiseltä Ruotsin Skellefteån Ettin-akkutehtaalta vuodesta 2024 alkaen.

Northvoltin muita teollisia yhteistyökumppaneita ja asiakkaita ovat Volvon lisäksi muun muassa ABB, BMW, Scania, Siemens, Vattenfall, Vestas ja Volkswagen.

Volvon tavoitteena on saavuttaa täyssähköautoille 50 prosentin osuus kokonaismyynnistä tämän vuosikymmenen puoliväliin mennessä, ja vuoteen 2030 mennessä kaiken myynnin on määrä koostua täyssähköautoista. Yritys aikoo kertoa lisää yksityiskohtia tulevasta teknologiakehityksestä virtuaalisessa Volvo Cars Tech Moment -tapahtumassa 30. kesäkuuta.