Nokian 5G-verkko kaivoskoneiden ohjaukseen

Tutkimuskeskus VTT tutkii yhdessä Nokian ja Sandvikin kanssa uuden 5G-teknologian mahdollisuuksia kaivoskoneiden ohjaamisessa. Next Generation Mining (NGMining) on uusi Business Finlandin rahoittama yhteishanke.

NGMining-hankkeessa haetaan kaivostoimintaan uusia ratkaisuja 5G-privaattiverkkoihin sekä reunalaskenta- ja tekoälyteknologioihin pohjautuen. Hankkeen tavoitteena on rakentaa koejärjestelmiä evaluoimaan integroituja tietoliikenneratkaisuja, jotka testataan todellisessa vaativassa maanalaisessa kaivosympäristössä.

Hankkeen keskiössä on autonomisten ja verkottuneiden liikkuvien työkoneiden turvallisen, kestävän ja tuottavan käytön mahdollistaminen maanalaisessa kaivostoiminnassa. 5G-verkkoinfrastruktuuriin liittyvät tavoitteet kattavat taajuuksien käytön maanalaisessa kaivosympäristössä, kaivoskoneisiin ja käyttäjälaitteisiin integroidun 5G-modeemin sekä reunalaskennan.

Tunnistettuihin haasteisiin kuuluvat signaalin käyttäytymisen ymmärtäminen maanalaisessa ympäristössä, laitteistolle erittäin haastava ympäristö sekä maanalaisen tietoliikenneverkon suunnitteluvaatimukset kaistanleveydelle, taajuusalueelle, viiveelle, luotettavuudelle ja skaalattavuudelle.

Kokeilutoimintaa tehdään yhdessä kaivosalan keskeisten teollisten toimijoiden kanssa. Tavoitteena on kehittää kaivoksiin sopiva tietoliikenneinfrastruktuuri, joka pitää sisällään integroituja ratkaisuja turvallisuus- ja seurantatekniikoiden sekä tekoälyn osalta autonomisten liikkuvien työkoneiden turvalliseen ja tehokkaaseen käyttöön maanalaisissa kaivoksissa.

Hanke toteutetaan vaiheistetusti lähtien käyttötapausten määrittelystä kaivostoiminnassa ja valittujen ratkaisujen evaluoinnista 4G/5G testi- ja kokeiluympäristössä edeten eniten lisäarvoa tuottavien tulosten pilottitoteutuksiin toimivissa asiakaskaivoksissa.

NGMining-hanke toimii yhteistyössä myös laajemman Sustainable Industries X (SIX) -verkoston kanssa, koska sen tuloksia autonomisten liikkuvien työkoneiden osalta voidaan hyödyntää myös muilla teollisuuden aloilla.

SIC-verkoston tutkimusosapuolena ovat Oulun Yliopisto sekä yritysosallistujina Epec, SATEL, Huld, Terrasolid, Outsight, Etteplan, Noptel, Unikie, Iiwari, Millisecond, Wizense ja Indagon. Hankkeelle neuvoa antavassa ohjausryhmässä on edustajia Outokummun ja Agnico Eagle:n operatiivisista kaivoksista, Telian 5G-liiketoiminnasta sekä Kalmarilta ja Ponsselta.

Lisää:  NGMining-hanke (LINKKI, VTT:n tiedote) ja Sustainable Industries X (SIX) -verkostosta (LINKKI) sekä 4.5.2021 julkaistu uutinen työkoneiden uudesta innovointiklusterista Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Kuvituskuva: Sandvik