Suomalainen robottiauto Sveitsin teille

Suomalainen Sensible 4 aloittaa sveitsiläisen Swiss Transit Lab kanssa robottiautopilotin Schaffhausenissa. Yrityksen sähköistetty SAE 4 -tason minibussi tulee aikanaan toimimaan osana julkisen liikenteen palvelua tarjoamalla näppärän kyydin juna-asemalle.

Uuutta robottibussia ja sen suomalaisohjelmistoa esitellään tänään ja huomenna Schaffhausenissa järjestettävässä Swiss National Public Transportation Associationin VÖV-tapahtumassa. Sensible 4:n ja Swiss Transit Lab:n (STL) yhteistyöprojekti on Sensible 4:n ensimmäinen Keski-Euroopan julkinen projekti.

Itsestään ajavan joukkoliikennepalvelun perustaminen Schaffhauseniin on luonnollinen osa Sveitsin joukkoliikenteen pitkän aikavälin kehitystä. Schaffhausen on pieni kaupunki, jossa sääolosuhteet vaihtelevat, maasto on mäkistä ja keskiaikaisen kaupungin keskustan kadut ahtaita. Näin se on erityisen mielenkiintoinen autonomisen ajoneuvon kehittäjän näkökulmasta.

’’Tämä on meidän ensimmäinen projektimme Pohjoismaiden ulkopuolella’’, sanoo “, kertoo Sensible 4:n toimitusjohtaja Harri Santamala. Espoolaisyritys on tunnettu ohjelmistostaan, joka toimii, ainoana maailmassa, myös vaihtelevissa ja haastavissa sääolosuhteissa.

Sensible 4:n tekniikalla ryyditetty sähköbussi toimii noin kahden vuoden ajan osana Schaffhausenin kaupungin joukkoliikennettä.

Sensible 4 aikoo julkaista jo ensi vuonna ensimmäisen kaupallisen, kaikissa sääolosuhteissa toimivan itsestään ajavien ajoneuvojen ohjelmistotuotteen, Dawnin. Dawn on SAE Level 4 -tuote, joka on suunnattu viimeisten kilometrien robottibusseihin ja logistiikkaan.

Pilottiprojekteilla on tärkeä rooli ohjelmiston testauksessa, koska ne mahdollistavat ajamisen hyvin erilaisissa olosuhteissa ja erilaisilla tieosuuksilla.

Kuvituskuva: Sensible 4