Euroopan vahvistettava puolijohdepiirien omavaraisuuttaan

Piiripulan rassaama autoteollisuus on nostanut vaateita oman puolijohdeteollisuuden voimistamisesta.  ”Muuten emme saavuta digitaalisuutta Euroopassa, sanoi Euroopan komission puheenjohtaja Ursula  von der Leyen eilisessä puheessaan.  Euroopalla on jo vahvaa alan tutkimusta, joitakin sirutaloja ja alan osaamista esimerkiksi puolijohdelaitteiden valoituslaitteissa, mutta piirien volyymituotanto on muutamaa poikkeusta lukuunottamata pääosin Aasiassa. 

Digitaalisuus on Euroopalle ratkaisevan tärkeää. Tarvitsemme omaa puolijohdeteollisuutta enemmän kuin ehkä koskaan ennen. Jo nyt puolijohdepulan vuoksi tuotantolinjat toimivat kasvavasta kysynnästä huolimatta. Varsinkin autoteollisuus on ollut vaikeuksissa komponenttipulan takia.

Puheenjohtaja Ursula von der Leyen

”Euroopan osuus arvoketjussa – suunnittelusta valmistuskapasiteettiin – on pienentynyt. Olemme riippuvaisia Aasiassa valmistetuista huippusiruista. Kyse ei siis ole pelkästään EU:n kilpailukyvystä. Kyse on myös teknologisesta suvereniteetista”, Ursula von der Leyen (kuvassa) sanoi puheessaan.

”Aiomme esittää uuden EU-säädöksen, joka koskee mikropiirejä. Meidän on kytkettävä maailmanluokan tutkimus-, suunnittelu- ja testauskapasiteettimme yhteen. Meidän on koordinoitava EU:n ja jäsenvaltioiden investointeja arvoketjussa”, von der Leyen sanoi.

Tavoitteena on hänen mukaansa luoda yhdessä huippuluokan eurooppalainen siruekosysteemi, jossa myös tuotanto on mukana. Vain näin voimme taata toimitusvarmuuden ja kehittää uusia markkinoita uraauurtavalle eurooppalaiselle teknologialle

”Tiedän, että joidenkin mielestä se ei voi toteutua, mutta samaa sanottiin Galileo-järjestelmästä 20 vuotta sitten. Ja katsokaa, mitä tapahtui”, von der Leyen sanoi. Euroopalla on amerikkalaisen GPS:n ja kiinalaisten järjestelmän rinnalla oma järjestelömä.

Von der Leyenin mukaan tällä hetkellä eurooppalaiset satelliitit tarjoavat navigointijärjestelmän yli kahdelle miljardille älypuhelimelle ympäri maailmaa. Lisäksi Eurooppa on investoinut  voimallisesti 5G:hen ja kuituverkkoihin. Von Der Leyenin mukaan yhtä tärkeää olisi  investoida myös digitaaliseen osaamiseen.

’’Olemme maailman kärkeä. Olkaamme siis taas rohkeita, tällä kertaa puolijohteiden suhteen’’, päätti EU:n puheenjohtaja von der Leyen osuutensa digiosuuden innovoinnista.  Von der Leyen käsitteli puheessan myös laajalti EU:n tilaa rokotteista talouteen, digitaalisuuteen ja sähköautoihin.

Lisää: Von der Leyenin Euroopan parlamentin puhe 15.9.2021 suomenkielisellä tulkkauksella (LINKKI, video) ja EU:n uusimmat digitalisointiin liittyvät ehdotukset 15.9.2021 (LINKKI).

Kuvituskuva: Boschin uusi piiritehdas Saksan Dresdenissä, Uusiteknologia.fi:n uutinen 6.8.2021 (LINKKI), mukana videolinkki tehtaalle. PÄIVITYS: Saksalainen Infineon avasi 17.9.2021 uuden 300 millimetrin kiekkotehtaan Villachissa. Lisää uudesta tehopiirien linjasta yrityksen tiedotteessa (LINKKI) ja esittelyvideolta (LINKKI).