DNA:n tuhannet 5G-tukiasemat itsenäiseen 5G-ydinverkkoon

Teleoperaattori DNA:n kertoo yhtiön kaikkien 5G-tukiasemat liitetyn itsenäistä 5G SA -arkkitehtuuria tukevaan ydinverkkoon. Asiakkaille uusien palveluiden käyttöönotto tulee mahdolliseksi vaiheittain vuoden 2022 aikana. Tähän asti 5G-tekniikka on tukeutunut 4G-ydinverkkoon. Telia kertoi 5G SA-ratkaisustaan pari viikkoa sitten.

5G-verkossa itsenäinen 5G-verkko (standalone, SA) on seuraava askel kehityksessä. Se on 4G-verkosta itsenäisesti toimiva ratkaisu, joka mahdollistaa 5G-tekniikan täysmittaisen hyödyntämisen. Toistaiseksi käytössä oleva 5G-verkko tukeutuu vielä 4G-verkkoon yhteyden signaloinnissa (non-standalone, NSA), vaikka varsinainen datansiirto tehdään suurelta osin 5G-verkossa. Itsenäisen verkon hyödyt nähtävissä etenkin ruuhka-aikoina

”Syy 4G-verkon hyödyntämiseen 5G-rakentamisessa on tietysti ollut 4G-verkon laajuus. 5G-peittoa on ollut nopea rakentaa valmiiksi tehdyn infran päälle. Itsenäinen 5G-verkko on kuitenkin 4G-tekniikasta riippumaton ja siitä syystä selvästi aiempaa ratkaisua kehittyneempi, operaattorin näkökulmasta myös toteutukseltaan yksinkertaisempi”, kertoo DNA:n runko- ja IP-verkkojen johtaja Kimmo Liikonen.

Itsenäisen 5G-verkon rakentaminen ei ole tapahtunut käden käänteessä, vaan toteuttamiseen vaadittiin uudenlaista pilvipohjaista arkkitehtuuria. Nyt verkon kriittiset suunnittelu- ja rakennustyöt on kuitenkin saatu DNA:n koko tuotantoverkoissa valmiiksi ja vuorossa on enää tuotesuunnittelua ja tekniikan testausta.

”Kaikki DNA:n oman verkon tuhannet 5G-tukiasemat ovat nyt kyvykkäitä toimimaan itsenäisessä 5G-verkossa, ja ne on liitetty osaksi itsenäistä 5G-ydinverkkoomme.  Odotamme myös myyntiin itsenäistä 5G-verkkoa täydellisesti tukevia päätelaitteita, joita ei vielä toistaiseksi ole laajamittaisesti tarjolla.”

Asiakas voi havaita itsenäisen 5G-verkon hyödyt erityisesti kodin kiinteää 5G-yhteyttä käyttäessään. Mahdollisuus viipaloida verkkoa, eli tarjota yksittäiselle asiakkaalle muista riippumaton kaistanleveys, takaa sen, ettei kodin nettiyhteyttä hetkauta datamäärien kasvu edes ilta-aikaan tai suosittujen live-striimien aikana.

DNA:n 5G-verkon väestöpeitto Suomessa on jo yli 53 prosenttia ja 5G-palveluita on saatavilla yli 124 paikkakunnalla.