Renesas mukaan FPGA-piireihin

Japanilainen piirivalmistaja Renesas on laajentamassa uudelle alueelle eli ohjelmoitaviin FPGA-piireihin. Taustalla on kesällä tapahtunut Dialog Semiconductorin kauppa, jolla yritys sai haltuunsa FPGA-piirien suunnittelutiimin ja amerikkalaisen Silegonin piiriteknologian.

Parhaiten Renesas on tunnettu mikro-ohjaimistaan ja muuta autoelektroniikasta. Taustalla on vuonna 2003 tapahtunut Hitachin ja Mitsubishin piiritoimintojen yhdistäminen. Renesas on siitä lähtien fokusoinut tarjontaansa, ja samalla tuonut tarjolle uusia piiriratkaisuja.

Uusimpana alueena on  laajennus ohjelmoitaviin piireihin, joka perustuu Dialog Semiconductorin vuonna 2017 hankkimaan Silegonin teknologiaan. Amerikkalaisyritys kehitteli sekasignaalipiirejä, jotka koostuivat analogisista ja digitaalisista lohkoista, joiden välisiä yhteyksiä voi ohjelmoida piirin valmistuksen jälkeen.

Renesas jatkaa samalla tyylillä. Siinä missä suuret FPGA-valmistajat kuten Xilinx ja Intel (Altera) kehittävät suurempia, enemmän tehoa kuluttavia ja kalliimpia piirejä, Renesasin ForgeFPGA-piirit houkuttelevat pääasiassa pienellä tehonkulutuksella ja edullisella hinnalla. Yritys tähtää markkinarakoon, jossa tarjonta on tällä hetkellä varsin vähäistä.

Sovellusalueita voivat olla kaikki suuren volyymin ratkaisut, joissa toteutus jää alle 5000 portin. Hinnaksi yritys arvioi määrissä on  alle puoli dollaria. Kehitystyötä varten  tarjolle myös ilmaisen ohjelmointisovelluksen, jota voi käyttää kahdella eri tavalla: “HDL mode” on takoitettu kokeneelle suunnittelijalle, joka tuntee Verilog-kielen. “Macrocell mode” taas on graafinen suunnitteluympäristö, joka voi aluksi olla helpompi vähemmän kokeneelle suunnitteluhenkilölle.

Ensimmäisistä ForgeFPGA-piireistä on jo tarjolla esituotantokappaleita, mutta varsinaisen tuotannon arvioidaan alkavan vasta vuoden 2022 toisella neljänneksellä.

Lisää: Renesas (LINKKI),  Dialog Semiconductor (LINKKI), ForgeFPGA-piirit (LINKKI), ohjelmointityökalut (LINKKI) ja jakelijat (LINKKI, listasta valitse FINLAND).