Stora Enson akkumateriaali voitti Metsä360-tunnustuspalkinnon

Stora Enson biopohjainen Lignode-akkumateriaali on valittu Metsä360-tunnustuspalkinnon saajaksi. Marjatta ja Eino Kollin säätiön rahoittaman palkinnon arvo on 30 000 euroa. Palkinto jaettiin torstaina osana Lahden Tiedepäivän ohjelmaa.

Palkintoraati totesi perusteluissaan, että Stora Enson Sunilan tehtaalla selluntuotannon sivutuotteena valmistettava uusiutuva ja myrkytön Lignode tarjoaa globaalin mittaluokan mahdollisuuksia. Litiumioniakkujen materiaalina ligniini kasvattaa merkittävästi jalostusarvoaan ja voi muuttaa radikaalisti perinteisiä toimialoja.

”Kiitämme lämpimästi Marjatta ja Eino Kollin säätiötä ja LUT-yliopistoa Metsä360-tunnustuspalkinnosta, jolla halutaan kiinnittää huomiota metsän jalostusarvon nostoon vaikuttaviin innovaatioihin, ratkaisuihin tai tekoihin”, Stora Enson Biomaterials-divisioonan innovaatiojohtaja Lauri Lehtonen sanoo.

”Valmistamme Sunilan tehtaan koelaitoksessamme Kotkassa ligniinipohjaista Lignode-hiilimateriaalia vaihtoehdoksi akuissa perinteisesti käytetylle fossiiliselle grafiitille. Näin voimme monipuolisesti kehittää ja hyödyntää biopohjaisia kemiallisia väliaineita sekä puuteollisuuden sivutuotteita,” toteaa Lehtonen.

Akkuvalmistajat etsivät sähköisen liikkumisen ratkaisuihin vastuullisempia materiaaleja. Vastuullisuuden merkityksen kasvu alalla on saanut autojen ja akkujen valmistajat panostamaan vahvasti sähköautojen hiilipäästöjen vähentämiseen.

Stora Enso lahjoittaa koko palkintosumman Suomen Metsämuseo Lustolle, jonka näyttelyt, kokoelmat, tapahtumat ja teemapäivät kertovat monipuolisesti metsästä ja metsän merkityksestä suomalaisten elämässä.

Lisää: Aiemmat uutiset Stora Enson Lignode-akkumateriaalista (LINKKI).