Näin 5G-verkko auttaa metsäpalojen torjunnassa

Telia ja Pelastusopisto ovat toteuttaneet hankkeen, jossa uusimpien 5G-verkkojen tukiasemiin kiinnitetyt video- ja lämpökamerat ovat valjastettu metsäpalojen havainnointiin. Tarjolla on myös droonitekniikkaa varmistuslentoja varten. Uutisessa on mukana esimerkkivideo ratkaisun toiminnasta.

Telian ja Pelastusopiston hankkeessa uusin tekoäly analysoi telemastoon kiinnitetyn videokameran ja lämpökameran kuvaa tukiasemalla. Lisäksi tekoäly hyödyntää reunalaskentatekniikkaa, jolloin dataa käsitellään jo tukiasemalla ja nopeuttaa samalla palohavaintojen käsittelyä.

Telian 5G-tukiasema ryyditettynä lämpö- ja videokameroin. Kuva esittelyvideolta.

”Telemastot ja tukiasematilat sijaitsevat juuri siellä, missä metsäpaloja pitää tarkkailla ja 5G tuo kapasiteettia ja nopeutta videoanalytiikan tarpeisiin ja sama kalusto soveltuu tarvittaessa muuhunkin viranomaiskäyttöön”, summaa Telian 5G-ohjelman johtaja Janne Koistinen.

Telia Towers Oy:n tukiasemamastoissa on video- ja lämpökamerat, joiden havaintojen perusteella tekoälysovellus tuottaa palohälytyksen hätäkeskukselle.

Videokamera lähettää elävää kuvaa palohavainnosta, ja droonilla tehtävällä varmistuslennolla tuotetaan 360 asteen videokuvaa tai lämpökamerakuvaa havainnon vahvistamiseksi.

Tilannekeskuksen valvomo ja palokunta pääsevät uudenlaisen etäläsnäolopalvelun kautta saman tien tarkkailemaan tilannetta. Kaikki tietoliikenneyhteydet toteutuvat suojattuna Telian liikkuvassa yritysverkossa.

Metsäpalohankkeen kehitystyössä ovat olleet mukana Pelastusopiston lisäksi Itä-Suomen pelastuslaitosten tilannekeskus, Erillisverkot, Finwe ja Fincloud.

Taustaa: Suomessa on viime vuosina ilmoitettu vuosittain 2000-3 000 metsäpaloa. Viime kesänä nähtiin Kalajoella Suomessa myös suurin metsäpalo 50 vuoteen, ja kuluva vuosi on osoittautumassa maailmanlaajuisesti metsäpalojen pahimmaksi vuodeksi..

Lisää: Video (LINKKI)

Kuva: Telia/videolta