Apple ja muut megayritykset vaikeuttavat korjaamista

Elektroniikkajäte on maailman nopeimmin kasvava jätelajeista vaikka laitteita voitaisiin Taitonetti-yrityksen mukaan käyttää korjaamalla pitempäänkin. Ohjelmistotuki päättyy tai varaosia ei ole saatavissa tai korjaaminen tehdään muuten vaikeaksi. Samalla EU haluaa avata korjaamista uusilla säädöksillään.

Viime vuonna Apple nosti oikeusjutun, koska kanadalainen kierrätysyritys GEEP sopimuksen vastaisesti huolsi ja myi ainakin 100 000 käytettyä Applen laitetta silppuriin laittamisen sijaan. Megayhtiö siis maksaa rahaa siitä, että laitteet eivät päädy uusiokäyttöön vaan ne nimenomaan silputaan.

Apple hakee oikeutta toimintansa vedoten laitteiden turvallisuuteen ja käyttäjäkokemukseen, joita ei voitaisi taata, jos asiakkaat voisivat korjauttaa laitteensa, miten tahansa. He mieluummin myyvät omia huoltopalveluitaan tai uuden laitteen. Ulkopuolinen korjaaminen on tehty vaikeaksi. Kännyköiden korjaamisessa huoltoyrityksiä on tarjolla jo hyvinkin.

Taitonetin Björnar Grandalen vaihtaa helposti kannettavaan kiintolevyn. Yrityskoneessa se on tarkoitettukin helposti vaihdettavaksi.

EU:n ensimmäinen laki elektroniikan korjausoikeudesta, eli ns. Right to Repair -laki tuli voimaan jo maaliskuussa 2021. Lain myötä valmistajien tulee varmistaa, että televisiot, astianpesukoneet ja muut valkoisen linjan kodinkoneet voitaisiin korjata kymmen vuotta niiden ostopäivästä.

EU-määrykseen kuuluu myös, että huolto-ohjeet, varaosat ja tarvittavat työkalut ovat saatavilla. Laki on kuitenkin vasta ensiaskelia korjausoikeuden tavoittelussa. Nyt Euroopan parlamentti haluaa ulottaa lain myös älypuhelimiin, kannettaviin tietokoneisiin ja muuhun kuluttajaelektroniikkaan.

Hyvä esimerkki merkkihuoltojen ulkopuolisesta toiminnasta on Oululainen Taitonetti, joka huoltaa ja myy vuosittain kymmeniä tuhansia yrityskäytöstä poistettuja tietokoneita vuosittain. Taitonetin huoltopäällikkö Björnar Grandalen näkee päivittäin työssään vaikeasti ja helposti korjattavien laitteiden eron.

’’Halvat kuluttajakoneet tehdään vaikeiksi huoltaa. Varaosia ei ole saatavilla, osat on kiinnitetty liimaamalla tai ne on integroitu mikropiiriin. On usein halvempaa ostaa uusi kuin korjata’’, Grandalen harmittelee.

Euroopan komission tekemän kyselytutkimuksen mukaan 89 prosenttia suomalaisista ja 78 prosenttia kaikista EU-kansalaisista haluaisi, että valmistajia vaadittaisiin tekemään laitteiden korjaamisesta helpompaa. Kuluttajien toiveen toteutumiseksi tarvitaan lakeja.

Onneksi yrityskäyttöön tehdyt laitteet tarjoavat parempaa huollettavuutta ja pysyvät pidempään kierrossa.

’’Yrityskoneet on tehty kestämään rasitusta ja tarpeen tullen nopeasti huollettaviksi. Siksi niiden elinikä on paljon pidempi’’, kiittelee Taitonetin Grandalen.

Lisää: Aiemmat korjaamista, käytettyä elektroniikkaa ja kierrättämistä käsittelevät artikkelit Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI1), (LINKKI2) ja (LINKKI3) ja (LINKKI4).