Espooseen digitalisoitu puhtaan energian pilotointikeskus

Valtiollinen tutkimuskeskus VTT investoi 18 miljoonaa euroa Espoon Bioruukin yhteyteen uuden puhtaan energian pilotointikeskuksen. Tutkimus- ja testausympäristö valmistuu vuonna 2024 ja tarkoitus on tutkia esimerkiksi bio- ja sähköpolttoaineita.

Uuden digitaalisuutta hyödyntävän tutkimusympäristö ja pilotointilaitteistot mahdollistavat ratkaisujen kehittämisen puhtaaseen ja energiatehokkaaseen liikenteeseen, teollisuuteen sekä rakennettuun ympäristöön.

’’Saman katon alla mietitään esimerkiksi liikenteen, kotitalouksien, teollisuuden ja energiatuotannon yhteispeliä tulevaisuuden energiajärjestelmässä’’, sanoo , VTT:n liiketoimintajohtaja Jussi Manninen.

Tavoitteena on vauhdittaa laajasti suomalaisen puhtaan energian sovellusten synnyttämistä sekä kotimaiseen käyttöön että vientiin.

’’Lähivuosina innovaatioita tarvitaan akku- ja latausjärjestelmien lisäksi myös raskaan liikenteen tehokkaissa ja vähäpäästöisissä käyttövoimaratkaisuissa’’. kertoo VTT:n liikennetutkimusta johtava Ari Aalto.

Siksi hänen mukaansa akku- ja vetypolttokennoteknologioiden lisäksi on tarvetta myös bio- ja sähköpolttoaineille ja tehokkaille. Uusi pilotointikeskus mahdollistaa myös eri alojen välisen ja kansainvälisen yhteistyön

Uusi pilottikeskus sijoittuu vuonna 2015 aloittaneen VTT Bioruukin yhteyteen Espoon Kivenlahteen. 3000 kerrosneliön lisäksi digitalisoidut laboratoriot ja pilottilaitteet voidaan linkittää bioruukin lisäksi virtuaalisesti osaksi laajempia kokonaisuuksia.

Kuvituskuva: VTT Bioruukini power-to-x -laitteisto.