Komponenttipula rajoitti kasvua – piiripula jatkuu 2022

Elektroniikan puolijohteiden jakelukauppa nousi Euroopassa viime vuonna 39,4 prosenttia 2,616 miljardiin euroon. Kasvu olisi voinut olla suurempaakin, mutta piiripula leikkasi osan kasvusta.  Pula piireistä jatkuu jakelijoiden DMASS-järjestön mukaan edelleen myös kuluvana vuonna.

Eurooppalaisen DNASS-jakelijajärjestön mukaan kauppa kävi viime vuonna ennätyksellisesti viimeisellä neljänneksellä. Puolijohteiden lisäksi myös liittimien, passiivikomponenttien ja elektromekaniikan myynti kasvoi 39,5 prosenttia 1,13 miljardiin euroon.

Saksa kasvoi suurimpana 44,4 prosenttia 707 miljoonaan euroon, Itä-Euroopan maat 30,5 prosenttia 467 miljoonaan euroon, Italia 50,9 prosenttia 233 miljoonaan euroon, Ranska 43 prosenttia 170 miljoonaan euroon ja Britannia 42,8 prosenttia 174 miljoonaan euroon. Pohjoismaiden ja Suomen myyntilukuja ei  erikseen kerrottu.

Koko elektroniikan jakelumyynti kasvoi viime vuonna 25,4 prosenttia yli 13,9 miljardiin euroon. Ja kasvu jatkunee edelleen, mutta samalla myös DMASS:n puheenjohtajan Hermann Reiterin mukaan häiriöt, tuplatilaukset ja koronakin voivat tuoda ongelmia. Hän toimii myös verkossa toimivan komponenttikauppa Digikeyn johdossa.

Tuote- ja tuoteryhmäkohtaisesti muistit olivat nopeimmin kasvava puolijohdetuoteryhmä viime vuoden viimeisellä neljännellä 64,3 prosentin kasvulla 284 miljoonaan euroon ja erilliskomponentit 54,9 prosentin kasvulla ja 155 miljoonaan euroon. Tärkeimmät ryhmät olivat analogiapiirit 39.3 prosentia ja 729 miljoonaa euroa sekä MCU-suoritinpiirit 34,5 prosenttia ja 517 miljoonaa euroa.

Lisää: DMASS:n alkuperäistiedote (LINKKI) ja aiemmat DMASS:n tulosuutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Kuvituskuva: Samsung