Ruotsiin jo toinen huippuluokan akkutehdas

Volvo ja Skellefteåssa suurta akkutehdasta käynnistävä Northvolt vauhdittavat toimintaansa vuonna 2025 aloittavalla toisella akkutehtaalla Göteborgiin. Tehdas täydentää yritysten göteborgin suunniteltua tutkimus- ja kehitystyökeskusta, josta yhtiöt ilmoittivat joulukuussa.

Kuva: Volvon ja Northvoltin ensimminen akkumoduuli.

Volvo Cars ja Northvoltin uusi tehdas aloittasi toimintansa vuonna 2025 ja tarjoaisi jopa 3 000 uutta työpaikkaa. Uusin Goteborgin akkutehdas osa yritysten noin kolmen miljardin euron investointia. Tehtaan johtoon on palkattu Tesla-sähköautojen johtajana aiemmin toiminut Adrian Clarke.

“Akkukennokumppanuutemme Northvoltin kanssa on avainasemassa sähköistämisstrategiassamme. Olemme sitoutuneet tavoittelemaan johtavaa asemaa premium-sähköautojen segmentissä ja myymään pelkkiä sähköautoja vuoteen 2030 mennessä”, Volvon pääjohtaja Håkan Samuelsson toteaa.

Tehtaan rakennustyöt käynnistyvät vuonna 2023, ja siellä valmistetaan huippuluokan akkukennoja, jotka on kehitetty erityisesti Volvon ja Polestarin uuden sukupolven sähköautoja varten. Volvon suunnitelmissa on vuoteen 2030 mennessä tuottaa ja myydä pelkkiä sähköautoja.

Kuva: Volvo ja Northvolt

Uuden tehtaan potentiaalinen vuosituotantokapasiteetti on jopa 50 gigawattituntia (GWh), mikä tuottaa akkuja noin puolelle miljoonalle vahvistavat merkittävästi Volvon sähköistämisstrategiaa.

“Uuden gigatehtaan perustaminen Göteborgiin on vahva osoitus halustamme jatkaa dynaamisen autoalueen kehitystä ja tulla kestävien akkujen johtavaksi kansainväliseksi toimittajaksi”, Northvoltin perustaja ja pääjohtaja Peter Carlsson sanoo.

Ruotsin tehtaiden kautta Volvon ja Northvoltin yhteisyrityksestä on tulossa iso tekijä akkukennojen tuotannossa ja yksi Euroopan suurimmista kennojen tuotantoyksiköistä. Göteborgin keskittymän ansiosta Volvo mainostaakin olevansa yksi harvoista automerkeistä, joka tekee akkukennojen kehityksestä ja tuotannosta kiinteän osan kokonaistoimintaansa.

Volvon  Javier Varela (vas.) ja Northvoltin perustaja ja pääjohtaja Peter Carlsson. Kuva verkkolähetyksestä.

Ennen uutta Göteborgin tehdasta aloittaa vielä kuluvan vuoden aikana tutkimus- ja kehitystyökeskus, joka luo muutama sata uutta työpaikkaa. Yhteisyritys hakee osaavia insinöörejä ja tiimien johtajia projektia edistämään. Laaja-alainen käyttäjien ja teknikoiden palkkaus alkaa vuoden 2023 lopulla.

Volvo ja Northvolt julkistivat Göteborgin akkutehtaan suunnitelmat nettilähetyksessä perjantai-aamuna 4.2.2022. Tietoa tehtaasta kertoivat verkkolähetyksessä Volvon tekniikka- ja toiminnanjohtaja Javier Varela ja ruudulla Northvoltin perustaja ja pääjohtaja Peter Carlsson.

Lisää: Uusiteknologia.fi:n aiemmat Northvoltin ja Volvon akkutehtaita käsittelleet uutiset (LINKKI) ja muut akkuartikkelit (LINKKI).

Päivitetty