Komissio haluaa Eurooppaan lisää sirutehtaita

Euroopan komissio esitteli tänään monisanaisesti mikrosiruja koskevaa säädöskokoelmaa, jolla halutaan varmistaa suunnitteluosaamisen lisäksi uusien sirutehtaiden syntyminen Eurooppaan. Varsinkin kun alan johtava laiteyhtiö on belgialainen ASML, joka toimittaa valotustekniikkaa erityisesti Aasiaan.

Euroopan komissio ehdotti tänään rahoituksellista toimenpidekokonaisuutta, jolla pyritään varmistamaan siruteknologian johtajuus. Uusi EU:n sirusäädös ja tukirahasti vahvistaisi Euroopan kilpailukykyä ja auttaisi myös digi- ja vihreän siirtymän toteuttamisessa.  Uudella toimenpiteellä on tarkoitus saada liikkeelle yli 43 miljardia euroa julkisia ja yksityisiä investointeja tutkimuksesta suunnitteluun ja valmistuksesta käytännön sovelluksiin.

Taustalla on pitkään ollut maailmanlaajuinen puolijohdepula, joka on johtanut Euroopassa esimerkiksi autotehtaiden sulkemiseen. Niiden tuotanto väheni joissakin EU-maissa jopa kolmanneksella vuonna 2021. Viimeistään koronan aiheuttama sirupula toi esille myös puolijohteiden arvoketjujen merkityksen kaikkeen toimintaan ja kuinka alan toiminta on keskittynyt pääosin Aasiaan.

Uudella EU:n sirusäädöksellä ja ohjelmalla pyritään varmistamaan, että Euroopassa on kaikki tarvittavat välineet, taidot ja tekniset valmiudet, jotta se voi saavuttaa johtava aseman tutkimuksen ja teknologian lisäksi kehittyneiden sirujen suunnittelussa, valmistuksessa ja pakkaamisessa.

Ohjelmalla halutaan turvata puolijohteiden saanti ja vähentää riippuvuutta muista toimittajista myös ongelmatilanteissa.

Uudellaa toimenpideohjelmalla on tarkoitus aktivoida rakenteet, joilla pyritään ehkäisemään toimitusketjujen häiriöitä ja valmistaudutaan paremmin alan häiriöihin. EU:n tavoitteensa kaksinkertaistaa nykyinen piirialyueen markkinaosuutensa 20 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä.

Tärkeä osa EU:n uutta  tukea on The European Chips Act  -aloite, jossa on tarkoitus yhdistää Euroopan unionin ja sen jäsenmaiden sekä kolmansien maiden yksityisen sektorin resursseja. Saataville asetetaan 11 miljardin euron tukirahoitus, joka suunnataan piirialueen tutkimus-, kehitys- ja innovointitoimien vahvistamiseen, kehittyneiden puolijohdelaitteiden käyttöönottoon ja pilottituotannon rakentamiseen sekä prototyyppien kehittämiseen.

Euroopassa on monia piirialan toimijoita. Suurimpia ovat italialais-ranskalainen STMicroelectronics, hollantilaistaustainen NXP, saksalainen Infineon sekä saksalainen Bosch antureissa sekä belgialainen ASML siruvaloittimissa.  Suomesta sirutoimintaa on japanilaisella Muratalla ja kiinalaisomisteisella Okmeticilla  sekä puolijohdelaitteissa ALD-pinnoitusteknologiaa kehittävällä Picosunilla.

Lisätietoja: European Chips Act -tietopaketti  (LINKKI), suomenkielinen tiedote 8.2.2022 (LINKKI)  linkkeineen  sekä Euroopan komission puheenjohtaja Ursula  von der Leyenin puhe syyskuussa 2021 (LINKKI). Belgialaisen EUV-tekniikasta lisää Uusiteknologia.fi:n artikkelista (LINKKI).

Kuvituskuva: Belgialaisen ASML:n EUV-askelvalottimia käytetään laajalti eri puolilla maailmaa sijaitsevissa sirutehtaissa. Yrityksen tausta on Leuvenin yliopiston IMEC-tutkijoiden puolijohdeosaamisessa.

Päivitetty