Euroopan komissio aikoo selkeyttää datatietojen käyttöä

Euroopan komissio ehdottaa uusia sääntöjä siitä, kuka voi käyttää ja saada käyttöönsä EU:ssa tuotettua dataa talouden eri aloilta. Datasäädöksellä halutaan turvata kansalaisten oikeudet digitaalisessa ympäristössä, mutta samalla edistää eurooppalaista datavetoista innovointia ja tietojen saatavuutta.

Euroopan komission uudella datasäädöksellä tulee olemaan keskeinen rooli digitalisaation tavoitteiden saavuttamisessa vuoteen 2030 mennessä. Uusien sääntöjen mukaan haetaan uusia, innovatiivisia palveluja sekä kilpailukykyisemmät hinnat verkkoon liitettyjen tuotteiden jälkimarkkinapalveluissa ja korjaamisessa.

”Haluamme antaa kuluttajille ja yrityksille entistäkin enemmän sananvaltaa siihen, mitä heidän datallaan saa tehdä. Sen vuoksi selkiytetään sitä, kuka voi saada sen käyttöönsä ja millä ehdoilla. Tämä on keskeinen digitaalinen periaate, joka auttaa vakaan ja oikeudenmukaisen datavetoisen talouden luomisessa ja digitaalisen siirtymän toteuttamisessa vuoteen 2030 mennessä”, kommentoi säädösehdotusta Euroopan digitaalisesta valmiudesta vastaava komission johtava varapuheenjohtaja Margrethe Vestager.

Datan määrä kasvaa lisäksi jatkuvasti: vuonna 2018 sitä oli 33 tsettatavua ja vuonna 2025 määrän odotetaan olevan jo 175 tsettatavua. Lisäksi datassa on runsaasti hyödyntämätöntä potentiaalia, esimerkiksi 80 prosenttia teollisesta datasta jää nykyisin käyttämättä.

Uudessa säädöksessä käsitellään lisäksi niitä oikeudellisia, taloudellisia ja teknisiä syitä, jotka johtavat datan vajaakäyttöön. Uusien sääntöjen myötä tulee saataville enemmän dataa käytettäväksi uudelleen. Tämän odotetaan kasvattavan BKT:ta 270 miljardilla eurolla vuoteen 2028 mennessä.

Lisää: Euroopan komission alkuperäistiedote ja linkit (LINKKI) säädösehdotukseen.

Kuvituskuva: Shutterstock