Maailman pienimpiä tärinämoottoreita kännyköihin ja digikyniin

Useimmat nykyisistä puhelimista on varustettu äänimerkkien lisäksi tärinälaitteella, jonka avulla voidaan luoda mekaaninen tunnistus laitteen toiminnasta. Uusin tärinämoottori on vain kolme millimetriä halkaisijaltaan.

Pienikokoisia tärinämoottoria käytettiin aluksi lähinnä puhelimen soimisen ja tekstiviestien saapumisen ilmaisemiseen. Nykyisin niitä käytetään luomaan viestien lisäksi myös tuntoaistimus kosketusnäyttöjen kanssa, jotta käyttäjä tuntee painavansa virtuaalista nappia tunnottoman kuvaruudun sijasta. Kännyköiden lisäksi tärinämoottoreita löytyy lisäksi jo älykelloista ja tablettitietokoneista. Jatkossa tärinämoottoreita tullaan asentamaan digikyniin, älylaseihin ja hanskaohjaimiin.

Japanilainen Nidec on kehittänyt uusimpana maailman pienimmiksi ilmoittamiaan sylinterimäisiä CA-sarjan värähtelymoottoreita. Uusi sarja koostuu kolmesta sylinterimäisesta tärinämoottorista, ”CA3”, ”CA7-VH5” ja ”CA7-VH9”.

Uudet CA-sarjan tärinämoottorit ovat toteutettu käyttäen kitkaa vähentäviä erikoisrakenteita, jotka sallivat moottorin toimia vaikka välyksen vaativat eri osat koskettaisivat välillä toisiaan. Rakenteella voidaan saavuttaa vielä hyvä luotettavuus 240 käyttötunninkin jälkeen.

Pienimmän CA3 moottorin  halkaisija on kolme millimetriä ja pituus 10,3 millimetriä. Moottori voidaan asentaa esimerkiksi kännyköiden tai tablettien stylus-kynään, jonka halkaisija voi olla 6-8 millimetriä. Kynien kärki värisee sanoja kirjoitettaessa, moottorit pyrkivät luomaan tunteen että käyttäjä kirjoittaisi paperille.

Uutuus kukuluttaa vain 1,3 mW tehoa, mikä on valmistajan mukaan vain viideskymmenesosa nykyisten älypuhelimiin asennettujen tärinämoottoreiden kuluttamasta tehosta. Uutuusmoottorin ottama maksimivirta on 16 mA ja resonanssitaajuus 190 Hz.

AR-laseihin ja muihin kynää suurempiin tuotteisiin valmistajalla on lisäksi ohut ja sylinterimäinen kuuden milliwatin tehoiset tärinämoottorit CA7-VH5 ja CA7-VH9, joiden halkaisija on 6,55 ja pituus 5,0 tai 8,8 millimetriä. Moottorien maksimivirta on 25 mA, kelan resistanssi 8,7 ohmia ja resonanssitaajuus 200 tai 150 Hz.

Lisää:  Nidec (LINKKI), tuotetiedot (LINKKI) ja laajempaa tietoa tärinämoottoreiden hyödyntämisestä (LINKKI) ja myyntitoimistot (LINKKI) ja (LINKKI).