Hallitus lisäsi tutkimusrahoitusta – tavoite nykyistä korkeammalle

Suomalainen startup-yhteisö on tyytyväinen hallituksen kehysriihessä tekemästä päätöksestä kohdistaa tutkimukseen ja tuotekehitykseen lisää 350 miljoonaa euroa. Silti tulevaisuudessa kokonaispanostus tulisi kasvattaa neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta.

Ukrainan sodan ja koronan synkistämässä talouden toimintaympäristössä Suomen hallituksen päätös panostaa tutkimukseen ja kehitykseen (T&K) luo uskoa tulevaan startup-yrittäjien keskuudessa.

“Näin toimittiin myös 1990-luvulla, ja päätösten tuloksia saimme kerätä muun muassa Nokian nousun kautta”, Suomen startup-yhteisön toimitusjohtaja Riikka Pakarinen kiittää.

Kehysriihineuvotteluissa hallitus päätti lisätuesta Suomen Akatemialle, strategisen tutkimusrahoituksen kasvattamisesta sekä täysin uusina työkaluina alueellisen T&K-rahoituksen sekä yrityksille kohdistetun T&K-verokannustimen.

Kansainvälisessä vertailussa Suomi on silti edelleen kaukana kärjestä. Suhteessa bruttokansantuotteeseen, Suomen 2,8 prosenttia on vielä OECD:n top-10-listan ulkopuolella. Esimerkiksi Tanska (3,1% / BKT) ja Ruotsi (3,4%) ovat Suomea (2,8%) selvästi korkeammalla tasolla. Ja esimerkiksi Etelä-Korea panostaa lähes viisi prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Lisää:  Gross domestic spending on R&D (indicator). OECD 2022 (LINKKI)

Kuvituskuva: Shutetrstock