Teknologia22-tapahtumassa yli 120 esitystä ja pitchauskisa

Viime marraskuulta koronarajoitusten vuoksi toukokuulle siirretyn Helsingin Teknologia 22 -tapahtuman teemaksi on valittu kestävän huomisen ratkaisut. Teema näkyy messujärjestäjän mukaan näyttelyn lisäksi tapahtuman ohjelmarakenteessa. Uutinen päivitetty 21.4.2022.

Helsingin messukeskuksessa toukokuun 3.-5. päivä järjestettävässä Teknologia22-messujen ohjelmakokonaisuudessa kuullaan puheenvuoroja esimerkiksi tulevaisuuden tietoliikennestrategiasta, suomalaisesta avaruusteknologiasta, mobiilirobotiikan sovelluksista ja digitaalisista identiteetti- ja luottamusinfrastruktuureista.

Messujen Työantajapäivän aikana 3.5.2022 alan opiskelijat voivat tutustua työnantajiin ja keskustella yritysten edustajien kanssa työllistymismahdollisuuksista. Kävijät tunnistavat Työantajapäivässä mukana olevat tahot rintamerkistä ja kyltistä osastolla.

Tulevassa tapahtumassa nostetaan esiin myös kiinnostavia startupeja ja robotiikka-alan osaajia. Meneillään on esimerkiksi hakuaika startup-yrityksille suunnattuun kilpailuun, jonka tarkoituksena on nostaa esille uusia ja merkittäviä ratkaisuja teknologian alalla.

Teknologiatapahtuman startup-palkinnon voi saada järjestäjien mukaan merkittävästä, luovasta ja kekseliäästä ratkaisusta teknologian alalla, ja se voi olla esimerkiksi uusi kaupallinen tuote, menetelmä tai sovellus. Kilpailun voittaja palkitaan Suomen Messusäätiön lahjoittamalla 10 000 euron stipendillä. Hakuaikaa on 1.4.2022 asti (LINKKI)

Lisäksi korkeakoulujen joukkueille on suunnattu Tietotekniikan ja elektroniikan seuran (TiES) Ällistyttävät robotit -kilpailu yhdistää tekniikan ja luovuuden. Kilpailun tarkoituksena on kasvattaa erityisesti tietotekniikan, robotiikan ja tekoälyn näkyvyyttä ja kiinnostavuutta sekä kannustaa opiskelijoita ennakkoluulottomasti yhdistämään eri alojen osaamista.  Kilpailun pääpalkinto on 10 000 euroa, kilpailuun voi ilmoittautua osoitteessa (LINKKI).

Tuleva Teknologia22-messukokonaisuus koostuu useista teknologialoista, joita ovat automaatio, elektroniikka, hydrauliikka ja pneumatiikka, levytyö, koneenrakentaminen, AI ja robotiikka, kunnossapito sekä ICT.

3D-tulostus mukana

FIRPA jakaa messuilla myös 3D-tulostuksen kiertopalkinnon, jonka on suunnitellut Veetu Varala.

Ensimmäistä kertaa mukaan liittyy myös uusi 3D-tulostamisen tapahtuma, jonka Messukeskus tuottaa yhteistyössä Suomen Pikavalmistusyhdistys FIRPA ry:n kanssa. ”3D-tulostus on ajankohtainen, sillä sen käyttö lisääntyy voimakkaasti sekä teollisuudessa tuotantomenetelmänä että harrastuksen kaltaisena kotitulostamisena”, sanoo FIRPAn puheenjohtaja Mika Salmi.

Mukana tulostustapahtumassa ovat omilla osastoillaan muun muassa Protech Lahti, 3DStep, Tamspark, Materflow, Maker3D, MLT Machine & Laser Technology, Delva ja 3D Formtech.

Tapahtumassa on 4.5. myös 3D-tulostuksen mahdollisuudet iltapäivä. Silloin kuullaan huonekalujen 3D-tulostuksesta biokomposiittimateriaalista, 3D-tulostuksesta harrastuksena, Wärtsilän 3D-tulostustoiminnasta ja 3D-tulostuksen riskeistä ja niiden vähentämisestä. 5

Torstaina 5.5. järjestetään Suomen Pikavalmistusyhdistys FIRPA:n vuosiseminaari, jonka pääpuheenvuoron pitää Future challenges and possibilities with AM pitää CEO Edvin Resebo Amexcilta. Vuosiseminaarissa  kuullaan räätälöityjen hydraulipuristimien erikoisleukojen, venttiilikomponenttien ja suurten metallikappaleiden 3D-tulostuksesta.

Puolustusvoimista komentajakapteeni Samu Rautio kertoo, miten varaosia 3D-tulostetaan ja Ossi Karlsson Kalevala Koru Oy:stä korujen 3D-sarjatuotannosta. Lisäksi teknologiajohtaja Markku Lindqvist Delvalta puhuu Virtausteknisesti optimoidusta yhdyskappaleesta ja 3D-metallitulostuksen simuloinnista.

Viidellä ohjelmalavalla yli 120 puheenvuoroa

Teknologia22-tapahtuman avajaispäivänä 3.5.2022 toteutetaan tulevaisuuden tietoliikennestrategiaan liittyvä kokonaisuus, jossa pohditaan matkaviestinteknologioiden uusia liiketoimintamahdollisuuksia, pilvipalveluita, 6G-järjestelmien huikeita datanopeuksia ja valoon perustuvaa langatonta tiedonsiirtoa.

Ohjelmalavan keynote-puheenvuoron Fast lane to sustainable batteries pitää avajaispäivänä 3.5.2022 Valmet Automotiven EV Power Oy:n johtaja Jari Parviainen. Hän kertoo ajoneuvojen ja työkoneiden sähköistämisestä ja akkujen kestävästä kehityksestä tuotantoketjussa.

Iltapäivällä 3.5.2022 perehdytään kvanttilaskennan tulevaisuuden näkymiin eri näkökulmista. Aihetta käsitellään avaamalla kvanttilaskennan mahdollisuuksia yrityksille ja lääketeollisuudelle digitaalisen salauksen ja loppukäyttäjän näkökulmasta.

Teknologia-tapahtuma kolmelle eri lavalle on tulossa yli 120 puheenvuoroa. Viimeksi vuonna 2019 puhujana oli myös koodauksen puolestapuhuja Linda Liukas.

Keskiviikkona 4.5.2022 järjestettävässä paneelissa Enabling Automated Driving keskustellaan automaattisesta ajamisesta uusimman tunnistusteknologian ja automaattisesta ajamisesta liikenteessä ja off-road-ympäistössä saatujen kokemusten kautta. Keskustelemassa ovat Petteri Uusimaa Modulight Oyj:stä, hallituksen puheenjohtaja Esko Mertasalmi Unikie Oyj:stä, puheenjohtaja Taavi Roivast Auve Tech OU:sta ja teknologiajohtaja Matti Saarikko Patria Land Oy:stä.

Keskustelua moderoi tutkimustiimin johtaja Matti Kutila VTT:ltä. Päivän keynote-puheenvuoron Tutkimuksesta tekoälyyn – vihreän siirtymän huipputeknologia pitää hallituksen puheenjohtaja Ville Voipio Vaisalasta. Hän kertoo, miten instrumenttivalmistajasta tuli digitaalisten palveluiden tarjoaja ja miten kestävän tulevaisuuden teknologia ja innovaatiot avaavat uusia kasvun mahdollisuuksia.  Aihe on laajalti esillä ohjelmalavalla keskiviikkona 4.5.2022.

Torstai-aamupäivällä 5.5.2022 tapahtumassa keskustellaan suomalaisen avaruusteknologiasta ja kestävästä kasvusta. Esillä ovat muun muassa avaruusromuongelma, käytössä olevat teknologiat ja uusimmat tutkimukset, avaruusohjelmistot ja satelliittidatan hyödyntäminen sekä automaattinen visuaalinavigointi.

Torstain 5.5.2022 keynote-puheenvuoron Kohti kestävämpiä tavaravirtoja pitää toimitusjohtaja Mika Vehviläinen Carcotec Corporationista.  Hän puhuu tavara- ja materiaalivirroista, jotka mahdollistavat nykyaikaisen maailmankaupan ja päivittäin tarvitsemiemme asioiden saatavuuden. Samalle ne tuottavat myös merkittävän osan maailman ilmatostopäästöistä. Teknologia tarjoaa työkaluja entistä kestävämpiin tavaravirtoihin sähköistämisen, digitalisaation, robotiikan ja automaation kautta. Vehviläinen pohtii, mitä muuta kuin teknisiä ratkaisuja tarvitaan nyt.

Teknologia22-tapahtumassa on lisäksi Suomen Robotiikkayhdistyksen kokoaman ohjelma, jossa käydään läpi robotiikan mahdollisuuksia valmistavan tuotannon ja logistiikan näkökulmasta. Siinä robottialan asiantuntijat kertovat muun muassa mobiilirobottien ohjauksesta ja käyttömahdollisuuksista sekä teollisuusautomaation, robotiikan ja 3D-tulostuksen standardisoinnista.

Torstaina 5.5. 2022 järjestetään yhteistyörobottiikan päivä, jonka aikana esitellään käyttökokemusten lisäksi aihealueen kehitysprojektien tuloksia. Vielä yhteisrobotiikan alue on vielä marginaalista, mutta ennusteiden mukaan  vuoteen 2025 mennessä on arvioitu olevan maailmalla käytössä kymmenkertainen määrä yhteistyörobotteja nykyiseen verrattuna.

Teknologia-tapahtuma nostaa esille lisäksi teollisuuden erityisesti digitalisoituvaa kunnossapitoa, joka läpäisee useita teknologianaloja ja sen odotetaan vauhdittavan alan kasvua myös tulevaisuudessa.

Energia & Kunnossapito Stagen ohjelmassa ja digitalisaatioaiheisessa kunnossapitoyhdistys Promaintin seminaarissa. Puheenvuoroja pidetään standardeista, puheentunnistuksesta, kunnonvalvonnasta, autonomisista mobiiliroboteista, ennakoivasta analytiikasta ja kriittisten komponenttien elinkaaren hallinnasta.

Lisää uusinta ICT-tekniikkaa Tivian lavalla

Yksi Teknologia22-tapahtuman ohjelmalavoista keskittyy pelkästään ICT-ohjelmaan. Alueen ammattilaisten Tivia järjestää ohjelmaa messujen kaikkina kolmena tapahtumapäivänä. Esimerkiksi avajaispäivänä 3.5. pohditaan, voisiko kansalliskehittäminen toimia vastauksena globaalisti uhkaavaan kehittäjävajeeseen.

Tivian lavalla kuullaan myös Kajaanin sijoitetun yhteiseurooppalaisen supertietokone-Lumin tarina ja nykytilanne. Esittelyssä on lisäksi ICT-alan kasvututkimus 2022, jossa kartoitetaan alan parhaita kasvukeinoja ja kasvuun vaikuttavia tekijöitä.  Lisäksi ICT Leaders Finland ry järjestää ohjelmakokonaisuuden johtamisesta ja kestävästä kehityksestä.

Keskiviikkona 4.5. on esillä tietoturva talo- ja turvatekniikan teknisessä hallinnassa, Zero Trust ja EU:n tietosuoja-asetus GDPR. Iltapäivällä Sytyke ry järjestää ohjelmaa tunnetuista ohjelmistohaavoittuvuuksista ja niiden seurannasta, resilenssistä, digitaalisesta identiteetistä ja lompakoista sekä avointen lähteiden tiedustelusta OSINT:sta.

Torstaina 5.5. aamupäivän ohjelman sähkönjakelun kyberturvallisuudesta ja huoltovarmuudesta  järjestää Tietoturva ry. Iltapäivällä Tivia ry:n ohjelmassa tuodaan esille kotimaisia Sote-ICT:n ratkaisuja, Green ICT-hanketta ja ohjelmistotestauksen opettamista lapsille.

Teknologiassa myös Stigin musiikkia

Teknologia 2022 -tapahtuman iltakekkereitä vietetään 4.5. klo 19-22. Illan juontajina ovat Kari Ketonen ja Antti Luusuaniemi. Pääartistina lavalle nousee Stig. Tilaisuus on avoin ja maksuton kaikille.

Seitsemän startup-yritystä pitchauskisaan

Teknologia 22 -tapahtumassa kisaavat keskiviikkona 4.5 klo 15-16 seitsemän alan startup-yritystä 20 000 euron palkinnosta. Pääpalkinnon voi saada merkittävästä, luovasta ja kekseliäästä teknologia-alan ratkaisusta, joka voi olla esimerkiksi uusi kaupallinen tuote, menetelmä tai sovellus.

Kolme vuotta sitten järjestetyn Teknologia startup-kisan voitti Skillgrowerin Pasi Savola,

Pitchauskisan (myyntipuhe) finalisteista Ai2Ai Oy on kehittänyt interaktiivisen Pall0-anturin käyttötarkoituksiin, joissa älypuhelin tai VR-lasit eivät ole käyttökelpoisia.

AISpotter Oy:n tuote on integroitu palvelu, joka tarjoaa reaaliaikaisen videoanalyysin ja videoleikkeen mistä tahansa videosisällöstä.

Finaalissa on mukana myös Biovaaka, jonka luvataan vähentävän ruokahävikkiä jopa 50 prosenttia.

Bloft Design Labin tuote on kierrätysratkaisua, joka perustuu yrityksen Bloft Mk2 -3D-suurtulostimeen. Sen avulla voidaan kierrättää esimerkiksi kovamuovijäte, joka nykyisin päätyy sekajätteen mukana polttoon.

Lisäksi CelLife-mittausmenetelmän kehittäjät kertovat myös, miten litiumioniakuista saa kaiken irti, jotta niitä voidaan hyödyntää käytettyinäkin uusissa sovelluksissa.  Greenelen tuote on pilvipohjainen Type 2 sähköautojen Hidas-latausasema ja Forciotin varastointijärjestelmä, joka perustuu painon muutoksiin.

Kolme vuotta sitten Teknologia startup-kisan voitti Skillgrower, jonka tuote oli kouluille tarkoitettu oppimisen esteitä poistava ja kaikilla päätelaitteilla toimiva matematiikan oppimisjärjestelmän.

Startup-kilpailun järjestää  Finnish Business Angels Networkin (FiBAN) yhdessä teknologiatapahtuman kanssa.

Lisää: Teknologia22 (LINKKI).

Kuvituskuva: Teknologia19

Päivitetty 21.4.32022