Tulli otti Venäjä-viennin erityistarkkailuun – pääosin elektroniikkaa

Tulli on aloittanut yli 130 esiselvitystä EU:n Venäjälle ja Valko-Venäjälle asettamien vienti- ja tuontipakotteiden alaisista kuljetuksista. Neljän ensimmäisen kuukauden aikana selvitettäväksi on päätynyt erityisesti elektroniikkatuotteita, kuten tietokoneita, kännyköitä, reitittimiä ja mikropiirejä sekä -ohjaimia. 

Elektroniikan lisäksi myös veneistä ja veneilyyn liittyvistä tuotteista on aloitettu esiselvityksiä. Tuotteista osa  on ns. kaksikäyttötuotteita eli tuotteita, joita voidaan käyttää sekä siviili- että sotilastarkoituksiin.  Euroopan unioni määräsi Venäjälle ja Valko-Venäjälle Ukrainan sodan takia pakotteita, joiden valvonta kuuluu Tullille. Tavaroiden tuonti- ja vientipakotteet koskevat myös itärajan ylittäviä yksityishenkilöitä.

Pakotteet koskevat myös ns. ylellisyystavaroita eli tavaroita, joiden arvo on yli 300 euroa. Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi älypuhelimet, urheiluvälineet ja korut sekä monet vaatteet ja asusteet.  Poikkeuksina ovat kuitenkin esimerkiksi sähkölaitteet, joiden arvoraja on 750 euroa; soittimet, joiden tuotekohtainen arvo ei saa ylittää 1500 euroa; sekä tietyt optiset laitteet, kuten kiikarit ja tähtäimet, joiden vienti on kiellettyä arvosta riippumatta. Ajoneuvoilla arvoraja on 50 000 euroa.

’’Yhteensä esitutkintaan on edennyt yhteensä noin 80 tapausta, joita tutkitaan eriasteisina säännöstelyrikoksina. Määrä on kasvanut reilusti viimeisen kuukauden aikana ja muutama tapaus on viety jo eteenpäin syyttäjälle, kertoo tullirikostutkinnan päällikkö, valvontajohtaja Hannu Sinkkonen.

Tulli on tehnyt normaalioloissa vuositasolla keskimäärin kymmenkunta pakotteisiin liittyvää esitutkintaa.

Kuvituskuva: Tulli

Päivitetty