Kodeissa seitsemän miljoonaa käyttämätöntä kännykkää

Suomalaisista vain 20 prosenttia on kierrättänyt viimeisimmän älypuhelimensa, selviää pääosin Applen kännyköitä kunnostava Swappien tuoreessa tutkimuksessaan. Kodeissa on siten jopa seitsemän miljoonaa käyttämätöntä puhelinta. Uusia myydään vuosittain yli kaksi miljoonaa.

Telia myy uusien kännyköiden lisäksi myös käytettyjä kännyköitä.

Pääosin kunnostettuja Applen iPhone-puhelimia Swappie ja teleoperaattori Telia haluavat nyt kannustaa suomalaisia laittamaan puhelimet kiertoon. Yhtiöt ovat sopineet, että kaikki Telian kauppoihin tuodut puhelimet toimitetaan Swappielle kunnostettaviksi.

Kuva: Swappie.

Viime vuosina kierrätyspuhelimien suosio on kasvanut merkittävästi viime vuosina. Swappien ja Telian yhteistyön tavoitteena on nostaa kierrätysaste 34 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä. Telia vastaanottaa kaupoissaan edelleen myös toimimattomia puhelimia ja huolehtii niiden turvallisesta kierrättämisestä.

”Ympäristön vinkkelistä yksi haaste on ollut saada suomalaiset kierrättämään vanhoja puhelimiaan. Siksi päätimme yhdistää voimamme Swappien kanssa ja tarttua haasteeseen puhelimien kierrätysasteen parantamiseksi ympäristön hyväksi”, kertoo Telian kiertotalousasiantuntija Juha-Matti Kykkänen.

Telia toi jo kolme vuotta sitten markkinoille EU/CE-hyväksytyt tarkistetut, alkuperäisillä osilla kunnostetut ja vuoden takuulla varustetut Telia Recycled -kierrätyspuhelimet, joiden myynti jatkuu edelleen.

Kuvituskuva: Telia/Motorola