Nousussa oleva RISC-V saa lisää piirejä ja kehittäjätukea

Kovassa nousussa oleva RISC-V-suoritinarkkitehtuurista on tulossa iso juttu sulautetuissa ratkaisuissa. Piirivalmistajien lisäksi kehitystyökalujen valmistajat ovat huomioineet ARM:n kanssa kisaavan suoritinarkkitehtuurin. Uusimpana MikroElektronika on tuonut laajennetun tuen RISC-V:lle Necto Studio 2.0:lle.  Tarjolla on myös Microchipiltä ensimmäinen RISC-V-FPGA-piiri.

Markkinajohtaja ARM:n kanssa kisaan tulossa olevan RISC-V:n etuna on avoimen lähdekoodin suunnittelu ja lisenssimaksuttomuus. Nyt myös MikroElektronika (MIKROE) on laajentanut RISC-V ohjelmointityökalujen tukeaan. Uusi NECTO Studio 2.0 sisältää suoran tuen GCC-kääntäjille RISC-V:lle. Täysi RISC-V- ja CMake-tuki lisätty tehokkaaseen MIKROE:n NECTO Studio 2.0 IDE:hen.

NECTO Studio 2.0 on RISC-V- ja CMake-projektien tuki sekä merkittäviä muokkaus-, suunnittelija- ja koodimallin parannuksia. NECTO Studio 2.0 sisältää myös tuen MikroElektronikan Click-korteille ja graafisiin käyttöliittymiin.

MikroElektronika tukee myös yli neljätoista RISC-V-ohjainpiiriä. Koodin helppoa lataamista ja virheenjäljitystä varten yritys on julkaissut myös UNI CODEGRIP -debggerin RISC-V:lle ARM:n Cortex-M:n, Microchipin PIC:n,  dsPIC:n, PIC32:n ja AVR:n ohjainpiirien lisäksi.  CODEGRIP voi toimia USB-C:n tai langattomasti Wifin kautta.

Kehittäjät voi käyttää myös NECTO Studio 2.0 IDE:tä halutessaan yhdessä laitteistoa palveluna tarjoavan alustaan Planet Debug:in kanssa. Sen avulla suunnittelijat voivat kehittää ja korjata sulautettuja järjestelmiä etänä investoimatta laitteistoon.

Nyt myös Microchip on aloittanut ensimmäisen RISC-V-tuetun FPGA-piirinsä MPFS250T volyymitoimitukset. Uutuus tukee lisenssivapaasti RISC-V Open Instruction Set Architecturea (ISA). Sovelluskehittäjät voivat käyttää PolarFire SoC -perheen kanssa Microchipin Mi-V-työkaluja.

Omien RISC-V-piirien kehittäjät tarvitsevat myös varmistusyökaluja. RISC-V-prosessorin IP-ytimet voidaan testata ISA-määrityksen (Instruction Set Architecture) mukaan, tämä on vain ensimmäinen varmistusvaihe. Prosessoriytimen integrointi on myös testattava ulkoisten oheislaitteiden ja muiden järjestelmätason komponenttien välisillä vuorovaikutuksilla.

Uusiteknologia.fi on julkaissut parin vuoden ajan jo useita tuoteuutisia RISC-V-piireistä ja niiden kehittäjätuesta. Siksi tämän uutisen lopussa on joitakin suoria linkkejä sekä linkit Uusiteknologia.fi:n aiempiin RISC-V-työkalu-uutisiin.

Lisää: MikroElektronika Necto Studio 2.0 (LINKKI), Uni Codegrip (LINKKI) ja Planet Debug (LINKKI), Microchip MPFS250T (LINKKI) ja Imperas (LINKKI) sekä RISC-V Verification Interface (RVVI) Version 1.2 (LINKKI), Open Virtual Platforms (LINKKI), riscvOVPsimPlus (LINKKI) sekä aiemmat RISC-V-uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Kuva: MikroElektronika