Suomen suurin aurinkovoimala lähes kaksinkertaistuu

Lihayhtiö Atrian laajentaa Nurmon tehtaan aurinkopuiston lähes kaksinkertaiseksi. nykyisestä 4250 megawatista lähes 9000 megawattiin. Uutena ratkaisuna voimalassa käytetään kaksipuoleista (bi-facial) aurinkopaneelia, joka tuottaa energiaa myös paneelin takapuolelle heijastuvasta hajasäteilystä.

Atria toteuttaa yhdessä Solarigo Systems Oy:n kanssa aurinkovoimalan laajennuksen Nurmon tehtaan yhteyteen. Paneelien asennus aloitettiin elokuun alussa ja voimalan laajennusosa on valmis käyttöönotettavaksi vuoden 2022 aikana.

Kun laajennus valmistuu, Atria kattaa vuosikulutuksestaan noin kahdeksan prosenttia aurinkosähköllä. Aurinkovoimalan laajennusosa sijaitsee Atrian Nurmon tehtaan yhteydessä alueen itäpuolella, uuden siipikarjatehtaan välittömässä läheisyydessä.

Hankkeen toteuttaja Nurmon Aurinko Oy on saanut Business Finlandilta 20 prosentin suuruisen energiatuen. Atrian mukaan hankkeen kokonaiskustannusarvio on noin 2,7 miljoonaa euroa.

Nykyinen Nurmon aurinkovoimala on jo kokoluokaltaan Suomen suurin. Vuonna 2018 käyttöönotettu voimala käsittää yhteensä noin 22 000 aurinkopaneelia maa- ja kattoasennuksina, jotka vastaavat toteutuman pohjalta noin 5 000 MWh:n vuotuista sähköntuotantoa. Laajennuksen jälkeen kennoja on jo 31 000.

Lisää: Aiempi uutinen Nurmon laajennuksesta Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Kuva: Atria