Tampere kouluttaa ensimmäiset robottibussien turvakuljettajat

Ensimmäiset robottibussit aloittavat Tampereen joukkoliikenteessä vielä tämän vuoden aikana, joten niitä varten tarvitaan myös turvallisuudesta huolehtiva kuljettaja-valvoja. Heidän koulutus käynnistyy syyskuun aikana Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKKissa. Mukana on myös operoinnista vastaava Roboride Oy.

Tampere on päänavaaja ja edelläkävijä Suomessa robottiautojen hyödyntämisessä joukkoliikenteessä. Muissa suurissa kaupungeissa pilottia seurataan suurella kiinnostuksella. Kilometrin pituinen reitti yhdistää ratikan Hervannan päätepysäkin ja Lintuhytin asuinalueen.

’’Kyse on täysin uudesta ammatista ja toimialasta. Autonomisia ajoneuvoja säätelevä lainsäädäntökin on vasta valmisteluvaiheessa’’, kertoo TAKKin logistiikka-alan koulutuspäällikkö Tomi Hakkarainen.

Kuuden kuukauden koulutuksesta työllistytään turvakuljettajaksi. Koulutus toteutetaan RekryKoulutuksena, josta kuljettajat työllistyvät Roboride Oy:lle. Tamperelainen Roboride on aiemmin testannut robottiautoja ja kerännyt kokemuksia muun muassa Hiedanrannassa.

Robottiautot kulkevat itsenäisesti eikä niissä ole perinteisiä auton hallintalaitteita vaan kuljettajan tehtävä on turvallisuuden varmistaminen. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että autossa on hätänappi, josta kuljettaja pystyy tarvittaessa pysäyttämään auton manuaalisesti. Lisäksi käytössä on peliohjaimen tyyppinen laite, jolla kuljettaja pystyy ottamaan auton hallintaansa.

’’Liikennöinnin alkuvaiheessa kuljettaja on auton matkassa, mutta tulevaisuudessa on tarkoitus, että kuljettaja hoitaa valvonnan etänä’’, TAKK:n Hakkarainen toteaa.

Turvakuljettajaosaamisen lisäksi opiskelijat saavat pätevyyden ajaa perinteistä pienoislinja-autoa, jolla voidaan poikkeustilanteissa korvata robottiauto. Näin varmistetaan, että linjan liikennöinti onnistuu kaikissa tilanteissa.

Turvakuljettajan RekryKoulutuksen toteuttavat yhteistyössä Pirkanmaan TE-toimisto, ELY-keskus, Roboride Oy ja TAKK. Koulutus on työvoimakoulutusta, joka on tarkoitettu ensisijaisesti työttömille ja työttömyysuhan alaisille TE-toimiston asiakkaille.

Kuvituskuva: Aiempi uutinen Roboriden bussin testeistä Metropolia amk:n kanssa Helsingissä 5.10.2021 Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).